Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.07.24 - Русия на Путин срина детска болница и родилен дом в Киев

09 юли 2024, 07:15 часа • 1182 прочитания

Изминаха 28 месеца от старта на войната в Украйна, вече сме в 29-тия. За тази период нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В Донбас линията на сблъсъци се установи в Донецка област, след като на практика цялата Луганска област беше превзета от руската армия, но успешната украинска контраофанзива в Харковска област доведе до украински натиск и в Луганска област, където руснаците отстъпиха известна територия. В Херсонска област украинците вече освободиха град Херсон, като руските сили се оттеглиха на изток от Днепър, но вече атакуват по всички направления на фронта - Авдеевка, Бахмут, Запорожие, Купянск, Лиман. Авдеевка беше отстъпена на руснаците на 17 февруари, 2024 година. Руснаците отвориха и нов фронт в Харковска област - там главната цел е град Вовчанск (Волчанск), но през юни вече няма руско настъпление в областта, а украинската армия бавно започна да си връща загубени позиции и положението за руските сили става в Харковска област все по-тежко. Остава отворен и въпросът със Запорожката АЕЦ.

(ВИДЕО) 8 юли ще бъде запомнен като един от най-страшните във войната. След руска ракетна атака в Киев бяха ударени две лечебни заведения - детската болница "Охматдит", както и частната "Клиника Изида": Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

Руските удари поразиха новата сграда на болницата "Охматдит" (родилна и детска) - най-голямото детско диагностично и лечебно заведение в Украйна и едно от най-големите в Европа. Годишно в болница "Охматдит" се лекуват до 18 000 деца, около 20 000 получават спешна помощ в травматологичния център и се извършват около 7 000 операции. Вчерашните удари на руските ракети в общо 5 града в Украйна взеха живота на поне 38 души (цивилни) и раниха 190 души, от които 64 са хоспитализирани, по официалните данни на властите в Украйна. Днес, 9 юли, е ден на траур в Украйна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес