Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Ударът по болницата в Киев най-вероятно е от руска ракета (ВИДЕО)

09 юли 2024, 13:44 часа • 1774 прочитания

Организацията на обединените нации заяви, че има "голяма вероятност" детската болница в Киев да е претърпяла "пряко попадение" от ракета, "изстреляна от Руската федерация".

Даниел Бел, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, заяви, че е необходимо по-задълбочено разследване, но видеоматериалът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата", заяви тя пред репортери в Женева.

Още: Зеленски: Срещата на Моди с Путин е съкрушителен удар и огромно разочарование (СНИМКИ)

Разрушаването на 8 юли на специализираната детска болница "Охматдит" в Киев предизвика международно недоволство. Десетки доброволци, служители на болницата и спасители, търсеха с часове под отломките оцелели. Двама души, един от които лекар, загинаха вчера при атаката, но общият брой убити през вчерашния ден в Киев достигна общо 31 души, от които 4 деца, тъй като имаше попадения с ракети и на други места в украинската столица.

Русия отрече да е отговорна за удара по болницата, обвинявайки за това украинското ПВО.

Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Но Бел заяви пред репортери в Женева, че видеозаписът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата". В педиатричната болница "Охматдит" се лекуваха деца от цяла Украйна с тежки диагнози като рак и бъбречни заболявания, напомни Бел.

Тя отбеляза, че по време на атаката в болницата е имало 670 деца-пациенти и повече от 1000 души медицински персонал.

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес