Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия де факто каза на Путин, че е боклук заради детската болница в Киев

09 юли 2024, 21:13 часа • 3405 прочитания

"Убийците, които нападат деца в болници са утайката на човечеството". Това е заявил чешкият външен министър Ян Липавски на руския посланик в Чехия Александър Змежевски - по адрес на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Думите на Липавски са заради руския удар срещу детската болница "Охматдит" в Киев. Припомняме, че това стана вчера, 8 юли, а при руската ракетна атака в Киев беше уцелен и частният родилен дом "Клиника Изида", където загинаха 7 души: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.07.24 - Русия на Путин срина детска болница и родилен дом в Киев

Чешката реакция

Липавски е привикал руския посланик в Чехия заради случилото се и му е казал да предаде в Москва точно това: "Убийците, които нападат деца в болница, са изметта (боклукът, отпадъците) на човечеството". Чешкият външен министър написа това в профила си в "Х" и то на украински език. Reuters обаче посочва, че всъщност с руския посланик в Чехия се е срещнал чешкият зам.-външен министър, защото Липавски е отлетял за срещата за 75 години НАТО във Вашингтон - съответно заместникът на Липавски е предал думите му на руския дипломат: Илиян Василев: Когато убиваш деца в онкоболница, си престанал да бъдеш човек

По-рано днес и индийският премиер Нарендра Моди каза на Путин, че независимо дали има война, ако сърцето ти не кърви заради смъртта на невинни, особено деца, не е човешко. Моди изрично повдигна въпроса за болница "Охматдит".

Орбан - тъмната страна

Същевременно, унгарският премиер Виктор Орбан успя с "политическа коректност" отново да не посочи този, който ескалира по брутален начин войната, защото не може да постигне целите си другояче - Путин. Ето какво написа Орбан в "X":

"Вчерашното трагично и отвратително нападение в Киев доказва, че страховете ни бяха оправдани: както можеше да се предвиди, бруталността на руско-украинската война достигна ново ниво. Точно затова преди 9 дни тръгнахме на мирна мисия.

Нарастващата интензивност на войната е призив към световните сили да се откажат от военната си политика и вместо това да създадат мирна политика, която да насочи Русия и Украйна към прекратяване на огъня и мирни преговори. Това е единственият начин да се предотврати ново кръвопролитие".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес