Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирски обеща да отмъсти за удара срещу детската болница. Огласиха руските пилоти, участвали в атаката (СНИМКИ)

09 юли 2024, 16:45 часа • 3454 прочитания

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви, че всеки руснак, участвал в обстрела на детската болница "Охматдит" в Киев на 8 юли, ще отговаря за престъплението си.  

"Вчерашната масирана ракетна атака срещу градовете в Украйна шокира целия свят със своята жестокост", пише той в своя канал в Telegram, като подчертава, че ударът е бил целенасочен и умишлен.

"Днес, в деня на траур за невинните жертви в нашата столица и в други градове на Украйна, прекланям глава заедно с целия украински народ. Ние, украинските войници, никога няма да простим убийствата и терора над мирни хора. Военните престъпления нямат давност и всички замесени ще бъдат наказани!", пише Сирски.

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

Кои са руските пилоти

Същевременно OSINT-анализаторите от групата Molfar обявиха, че са идентифицирали имената на руските военни от военни части № 06987 на летище Енгелс и № 33310 на летище Шайковка, които са били свързани с атаките срещу Киев в същия ден.

Анализаторите припомнят, че на 8 юли имаше няколко удара срещу украинската столица - между 10:29 и 12:57 ч. две масирани атаки срещу "Охматдит", както и срещу друго лечебно заведение - клиника "Изида", три трансформаторни подстанции в Голосиевски и Шевченковски райони на Киев и една жилищна сграда.

Конкретно в детската болница "Охматдит" е имало няколко попадения. Например, новият корпус на онкологичното отделение е ударен от ракета Х-101, която преди попадението е имала типичната низходяща траектория и по нея не са били налице видими щети , които да говорят, че е била прехваната от украинското ПВО - тоест, това обезсмисля тезата на руската пропаганда, че ракетата е била повредена във въздуха от системата за противовъздушна отбрана. Още повече, че на територията на болницата следователите от украинската служба за сигурност откриха части от ракета Х-101 заедно със серийния и инвентарния номер. Пугачова с остра реакция за атаката срещу детската болница. Украйна показа нови доказателства за руската съпричастност (СНИМКИ)

"Носители на такива ракети са бомбардировачите Ту-22-М2, Ту-160, Ту-95МС. Специално Ту-95МС е базиран на територията на руската авиобаза "Енгелс-2", близо до Смоленск", пишат Molfar и публикуват списък с актуализираните лични данни на руския военен персонал на летище Енгелс с имена, паспортни данни, военни чинове и др.

Украинският журналист Андрий Цаплиенко публикува и снимки на 95 руски военни от летище "Шайковка" или както той посочва директно "военнопрестъпници".

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес