Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракетите, с които Украйна може да заличи много руски бомбардировачи (ВИДЕО)

09 юли 2024, 21:55 часа • 2323 прочитания

Все по-тясното военно сътрудничество между Путинова Русия и Северна Корея на Ким Чен Ун предизвиква сериозни опасения в глобален мащаб. След като руският диктатор отиде в Пхенян съвсем наскоро, Южна Корея декларира, че ще премисли позицията си да не изпраща директно оръжие на Украйна: Северна Корея изпрати своя елитна военна част в Русия

Южнокорейски ракети - страшни като ATACMS

С какво оръжие Южна Корея би могла да помогне най-много на Украйна? С балистичните ракети с малък обсег (SRBM) Hyunmoo-2B. С най-тежката си бойна глава те имат обсег от 400 мили, докато с по-лека - 500 мили. За сравнение, севернокорейските KN-23, които Русия вече използва в Украйна, са с обсег 450 мили. "Можем да се обзаложим, че южнокорейската ракета е по-точна от севернокорейската", пише Дейвид Акс, колумнист на Forbes, отразяващ военната тематика що се отнася до Украйна.

С няколко добре насочени ATACMS или други балистични ракети "Украйна може потенциално да извади от строя целия оперативен флот от руски изтребители-бомбардировачи на летище "Малшево" във Воронеж", смята украинската анализаторска група Frontelligence Insight. Тя е водена от украинския офицер от запаса, известен с прякора Tatarigami.

Дали Украйна ще получи тези южнокорейски ракети е въпрос, чийто отговор ще стане ясен в бъдеще. Южна Корея и Украйна биха могли да създадат съюз, подобен на съюза между Северна Корея и Русия, но все още не са го направили. Всеки куршум и всяка ракета, която Ким Чен Ун дава на Путин, обаче прави съюза между Сеул и Киев по-вероятен, смята Акс.

Още: Путин: Русия трябва да възобнови производството на ракети с малък и среден обсег

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес