Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия остана само с 200 хиляди евро за оръжия за Украйна през 2024 г.

09 юли 2024, 16:25 часа • 2366 прочитания

След трудно постигнатото споразумение по бюджета федералното правителство на Германия е изправено пред битка за нови средства за оръжейни доставки за Украйна през следващите месеци.

Според информация на Der Spiegel - приблизително 7-те милиарда евро, предвидени в настоящия федерален бюджет за подкрепа на Киев за 2024 година, са до голяма степен изчерпани или са обвързани с договорни задължения. За втората половина на 2024 г. са останали само малко под 200 000 евро за нови доставки.

Това е причината министърът на отбраната Борис Писториус да поиска от министъра на финансите Кристиан Линднер допълнителни средства.

Още: САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

Писториус иска още 4 милиарда евро

Писториус вече неофициално е информирал Линднер, че за втората половина на 2024 г. фондът за оръжейна помощ за Украйна трябва да бъде увеличен с още 4 милиарда евро. Доставките няма да се финансират от бюджета за отбрана, а от индивидуален план. Подкрепата е планирана в т.нар. щаб за Украйна под ръководството на генерал-майор Кристиан Фройдинг. Неговите експерти смятат, че е наложително помощта за въоръжаване на Киев да остане постоянна до края на тази година.

Снимка: Борис Писториус, Getty Images

Според информация на Der Spiegel Писториус иска да използва новите пари, за да достави на Украйна през 2024 г. повече боеприпаси, спешно необходими резервни части и евентуално още танкове Leopard 1A.

Министърът на финансите Линднер обаче е призовал федералното правителство да бъде пестеливо. Непланирани разходи като допълнителни 4 милиарда за Украйна едва ли ще му се харесат. Министерството на отбраната обаче смята, че доставката на боеприпаси и резервни части е от съществено значение, за да може Украйна да продължи да се защитава срещу Русия.

Още: Украйна във фокуса на НАТО: Пътят към победа над Путин

Къде са отишли парите за 2024?

По време на посещение при военни в Аляска германският министър на отбраната не пожела да навлезе в подробности за вътрешните разговори с Линднер. Средствата за Украйна за 2024 г. са "до голяма степен изразходвани и обвързани", каза той в отговор на такъв въпрос. Писториус само косвено потвърди разговорите с Линднер за още пари: "В момента работим по осигуряването на допълнителни средства, за да можем да продължим да работим през тази година".

Всичко това идва в неподходящ момент. На срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица Берлин иска да се представи като твърд поддръжник на Украйна. Затова през последните седмици Писториус и други министри от кабинета многократно повтаряха, че Германия сега е вторият по големина донор на оръжейни доставки след САЩ.

Само преди няколко дни германското правителство обяви, че в Украйна е пристигнала трета система за противовъздушна отбрана Patriot от запасите на Бундесвера. Преди няколко седмици Писториус обяви също, че Берлин ще достави на Киев допълнителни артилерийски боеприпаси и 100 управляеми ракети за Patriot (пълен списък от новия германски пакет за Украйна). Ето защо 7-те милиарда евро за 2024 г. вече са на изчерпване - ангажиментът само за боеприпасите за Patriot вероятно ще струва около половин милиард евро.

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес