Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин затрива и културата с войната: "Комфортна корупция" по примера на СССР

25 юли 2024, 21:00 часа • 3619 прочитания

За две години и половина от момента на започването на войната в Украйна, системата на Кремъл за управление на руската култура преживя няколко трансформации. И нито една от тях не може да бъде описана като лицеприятна.

Още: Руските блогъри ще са задължени да рекламират войната

Контрол

Първоначално режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се опита да възстанови контрола над тези дейци на културата, които бяха против войната, а след това се опита да героизира участниците във военните действия и накрая - да прокара нормализиране на живота на обществото на фона на войната. Сега, според хрумванията в президентската администрация на Русия, войната трябва да стане фон не само за героични постъпки, но и "неотменна част от всеки художествен свят, отправна точка за всякакви ценностни разсъждения". За да се превърне войната в централна тема за културната политика, в Кремъл планират да презаредят съветската система за контрол над изкуството - чрез засилване на идеологическите изисквания към получаващите държавно финансиране и пътувания в санаториуми, пише в своята статия изданието "Досье".

Още: Русия гневна на "Метрополитън", обявил Репин и Айвазовски за украински художници

Според документ за презареждането на културната политика, изготвен през 2023 г. от Сергей Новиков, началник на управлението на администрацията на Путин по обществени проекти, "днес отношенията между властта и културните дейци се намират в състояние на комфортна корупция".

Ловец на идеологически врагове

Новиков, когото наричат "ловец на идеологически врагове", е стар съратник на Сергей Кириенко - дългогодишен ръководител на "Росатом" и централна фигура в сегашната администрация на Путин. През последните години Новиков решава съдбите на хората в културните среди. Той отговаря за изготвянето на черни списъци на артистите и "отмиване на греховете" на културните дейци чрез пътуване в Донбас.

Главна цел

Но главната му цел е да вплете путинската война в живота на руснаците. Както самият Новиков пише - промяната на отношението на руските граждани към "СВО" (специална военна операция - путинисткото име на войната в Украйна) е екзистенциална задача, която не може да се реши нито с политически, нито с информационни методи. "Войната е страшно нещо, ако просто се показва по телевизията. Но като художествен модел тя има силата на термоядрена реакция", смята Новиков.

Още: В Държавната дума обмислят да забранят филми за "щастливи мъже" без жена и деца: Съмнителни са!

Без въодушевление

Независимо от усилията на пропагандистите, нахлуването в Украйна в дългосрочен план не предизвика особено въодушевление у руснаците. На руските власти се наложи да успокояват населението, особено на фона на кризите като тази с "частичната мобилизация". 

Според резултати от социологическо проучване, извършено през 2023 г., хората все повече нямат желание да обръщат внимание на войната. Филмите, посветени на "СВО", не се гледат, а един от главните руски писатели-пропагандисти Захар Прилепин редовно се оплаква от недостатъчния патриотизъм на артистите и нежеланието на книжарниците да излагат военна литература.

Статия на големия руски писател Виктор Ерофеев: "Русия отново сама се кастрира, отстранявайки собствената си интелигенция"

В Кремъл също са разтревожени от ниското ниво на активна подкрепа на войната. За да решат тази задача, в Кремъл са решили да "презаредят" системата за управление на културата. Чиновниците са разработили конкретни мерки, някои от които вече се въплъщават в живота и дори идеологически изисквания към художествените произведения, които претендират за държавно финансиране.

Държавното задание

Ето какви са критериите към художествените произведения, които ще формират новата културна политика на Русия: 

А. Не трябва да има тържествуващо зло. В художествен смисъл. Т.е. дори в смъртта на героя трябва да има смисъл и пример.

Б. Не трябва да има отрицателно представени социални групи и националности.

В. Всеки отрицателен персонаж обективно става такъв. Не от раждането си или под влиянието на социалната среда, а като следствие на непреодолими обстоятелства и дълбоки мотиви. 

Г. Отрицателният герой трябва "да има шанс" - в хода на сюжета той може да направи един или друг правилен избор. По този начин неговата финална отрицателност е трагедия, а не фон за подвига на "истинския" герой.

Атентат в Русия срещу руски писател националист (ВИДЕО и СНИМКА)

Отговорници

За осъществяването на идеологическия контрол освен Новиков, ще отговарят "духовникът" на Владимир Путин Тихон Шевкунов, заместник-министърът на културата Андрей Малишев и заместникът на генералния директор на Първи канал Андрей Писарев. Грантовете за подобни произведения ще се разпределят чрез президентския фонд за културни инициативи, Росмолодеж, Институтът за развитието на интернет, Фонд "Кино", Фондът за развитие на регионалния кинематограф, Министерството на културата и Министерството на просвещението. Така през 2024-2025 г. половината от произведенията, които Русия показва, трябва да съответстват на "новото задание": да пропагандират традиционните ценности и ценностите на "СВО".

Войната - ключова тема

Войната в тези произведения трябва да стане ключова тема - но не пряко, а като "рамка, неотменна част от всеки художествен свят и отправна точка за всички ценностни разсъждения".

Новиков

На самия Новиков творчеството не е чуждо, той е завършил музикално училище със саксофон и дори поставя опери. Той вече е предложил да се екранизира биографията на кумира на сепаратистите от ДНР "Моторола" в духа на филмите на Marvel. Става въпрос за Александър Захарченко, който се водеше първият лидер на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и беше взривен в асансьор - Захарченко имаше репутацията на изключителен главорез, извършил показни убийства: "Отдел за мокри поръчки": Ударният елит на Зеленски във войната с Русия

Нов обществен договор

За културните дейци Новиков формира нов обществен договор - държавата оказва базова подкрепа на аполитичното изкуство, но повечето пари влага само в контролираните идеологически проекти, които отговарят на потребностите на държавата и говорят за войната.

"Който не е против нас, е с нас. За него ще има почивка на половин цена, намаление на наема, гарантирани участия. Т.е. няма да умреш от глад, но всичко останало - сам", разсъждава Новиков. Или обратното - държавна поръчка - сериозни пари, свързани с държавата - поръчката е строго и конкретно формулирана. По образец на зрелия СССР или казано иначе - ведомствен ПР.

Творческите съюзи, като този на писателите, трябва да се превърнат в главен инструмент на новата културна политика. В администрацията на Путин планират да задължат театрите с държавно финансиране и държавните симфонични оркестри да включат в репертоара си произведения, създадени в Русия през текущата година. Произведенията ще бъдат селектирани от специални художествени съвети. 

Задачи към писателите

На писателите се предлага да отидат в окупираните територии и да пишат за установяването на мирния живот, освобождаването на градовете и бита на "легендарните бойни части", да произвеждат художествена проза, която би могла да се преобразува в сценарий, да се създават писателски обединения.

Модно списание за войната

Ключовата тема на Новиков е създаването на "модно лъскаво" литературно списание за войната по примера на The New Yorker. Предвижда се и учредяването на литературна премия с авторитетен състав на журито и тайно гласуване, за да може да победи номинираният, одобрен от президентската администрация, по примера на сталинската премия.

Художниците 

Претендиращите за държавен грант художници трябва да отидат в окупираните територии и да създават портрети на руските военни, жени, деца и старци, да рисуват графити за военни събития и да правят инсталации. Една от предполагаемите сцени за изяви на художниците ще бъде заводът "Азовстал" в Мариупол, който беше разрушен от руската армия. Чиновниците предлагат да се учреди художествена премия, чиито лауреати ще имат изяви в Третяковската галерия.

"Дилемата на художника е проста - ако искаш да "твориш" без да нарушаваш конвенциите - моля. Няма да умреш от глад, всичко останало е твоя работа. Ако искаш държавни пари - участвай в живота на страната. Ето ти задача. Ето ти конкурс - участвай. Никаква принуда", обяснява новата руска културна политика Новиков.

Русия обяви писателя Борис Акунин за терорист и екстремист

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес