Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска следа: В съмнително видео "палестински терорист" отправя заплахи към Олимпиадата (ВИДЕО)

25 юли 2024, 22:47 часа • 2268 прочитания

„Палестинският терорист“ заплаши да пролее „реки от кръв“ по време на Олимпиадата в Париж. Западни експерти смятат, че това е фалшификат, зад който стои Руската федерация, предаде NEXTA.

Експертите веднага отбелязаха, че видеото изглежда нагласено - не е в стила на Хамас или подобни групи да правят такива видеоклипове, а качеството на арабския език, говорен от "терориста", също буди съмнения. Източник от сигурността каза за AFP, че "първоначалните анализи сочат руска операция под фалшив флаг".

Още: Еврокомисията даде 16 млн. евро на агенцията на ООН за палестинските бежанци

В края на видеото той размахва фалшива окървавена глава, която вероятно е предназначена да символизира Мариан, символът на Френската република.

Източници посочват, че видеото е пуснато с помощта на X акаунт, създаден през февруари, но след това е бил неактивен за няколко месеца. Потребителят е активиран няколко дни преди публикуването на видеото, като започна да публикува съдържание, критикуващо Израел.

Служител в службите за сигурност каза, че "видеото е публикувано в социалната платформа X от акаунти, които действат като част от руски мрежи за разпространение на информация, и по-късно е преместено в африкански сайтове, които се използват от руснаците в тяхната работа."

Още: Франция арестува руснак заради заговор за Олимпийските игри в Париж

Ръководителят на френското вътрешно министерство смята, че службите за сигурност не могат да потвърдят автентичността на видеото, но не говори за участието на Руската федерация.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес