Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай с остра реторика срещу НАТО заради Русия и войната в Украйна

09 юли 2024, 15:59 часа • 3678 прочитания

Китай се възмути от изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обвини Пекин, че подкрепя войната на Русия в Украйна.

"Нашата сигурност не е регионална, а глобална. И това е ясно демонстрирано във войната в Украйна, където Иран, Северна Корея, Китай подкрепят и дават възможност на Русия да води незаконна агресивна война срещу Украйна“, обяви Столтенберг на 8 юли - в навечерието на срещата на върха на Алианса във Вашингтон.

Още: Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Си Дзинпин ще опита същото в Азия

Отговорът на Пекин

Китайското външно министерство взе на прицел отбранителния съюз. „Така наречената сигурност на НАТО е за сметка на сигурността на други държави и нейните действия носят изключително високи рискове за сигурността на света и региона“, заяви говорителят на външното министерство Лин Джиан на редовна пресконференция в Пекин.

Снимка: Йенс Столтенберг, БГНЕС

„Китай категорично се противопоставя на клеветите и нападките на НАТО срещу Китай, на желанието (на НАТО) да прехвърли вината върху други, както и на използването на Китай от страна на НАТО като претекст за придвижване на изток в Азиатско-тихоокеанския регион и за разпалване на регионално напрежение“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Още: Китай и Беларус провеждат съвместни военни учения до границата на НАТО

Китай постоянно повтаря, че не осигурява на Москва смъртоносна помощ, въпреки че поддържа с нея солидни икономически отношения. Според информация на Bloomberg обаче Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес