Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С или без закон в Русия не искат да раждат: Причините

10 юли 2024, 08:29 часа • 3860 прочитания

След ЛГБТИ, руското правно министерство възнамерява да забрани още едно несъществуващо в Русия движение - Childfree (чайлдфри), т.е. отказът от раждане на деца. Руската държава вижда в него опасност за демографията и "традиционните ценности", но самите привърженици на идеята смятат, че това е осъзнат и отговорен избор. Какви са мотивите на хората, решили, че не желаят да имат деца, разказва изданието "Окно".

ОЩЕ: В Русия мислят как жените задължително да раждат - законово

Терминът

Терминът childfree започва да се използва активно през 1970-те години като алтернатива на childless (бездетен) в случаите, когато става въпрос за личен избор и начин на живот.

Именно в това руските власти виждат екстремизъм, тъй като според тях идеята за childfree формира "основата на деструктивно социално поведение" и то е "в разрез с традиционните семейни ценности и държавната политика на Руската федерация", пише в обяснителните бележки към законопроекта за childfree, внесен в Държавната дума през септември 2022 г.  

Всъщност идеята никак не е нова. Това е философска позиция, наречена антинатализъм. Нейните привърженици оценяват възникването на новия живот като нещо отрицателно и смятат размножението за неетично. Първо, роденият е обречен да страда и второ, самият той ще причинява страдания. Трето, детето не е дало съгласието си да бъде родено и т.н.

ОЩЕ: Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

Външните обстоятелства

За поддръжниците на традиционните ценности childfree е "култ към празния бездетен живот". В очите на другите те са безотговорни егоисти, които искат да живеят само за себе си, но всъщност е точно обратното.

"Мислите за деца предизвикват у мен усещане за много тежка отговорност, която няма да можеш да отхвърлиш никога. Не мога да си представя всички тези ограничения, за мен това е да загубя свободата си. След събитията от февруари 2022 г. (началото на войната в Украйна) ми се струва странно да се мисли за раждане на деца. Мнозина емигрираха, мнозина са в много тежко финансово положение, зле психически и точно това отказва хората. Не само икономическите съображения - те просто не искат да въвеждат децата в този злобен свят", разказва Альона.

Ирина е на 45 години и живее в северозападен район на Русия, няма постоянни интимни отношения. С последния си партньор е живяла 10 години, но не е имала намерения за деца - веднага е разбрала, че избраникът ѝ не е подходящ за баща.

Още: Зеленски: Срещата на Моди с Путин е съкрушителен удар и огромно разочарование (СНИМКИ)

"Всичко се свежда до външните обстоятелства и колкото по-рано започнеш да мислиш за тях, толкова по-малко са шансовете ти да имаш дете. Дори, ако си решила да "родиш за себе си", дори ако имаш баба, която да ти помага или мъж - проблемът с детските градини остава или този със здравеопазването, после образованието. Освен ако не се омъжиш за олигарх и всички тези проблеми не отпаднат, защото от държавата не можеш да очакваш нищо", споделя мислите си жената. 

Няма идеална ситуация

Нина е активистка и след началото на войната напуска страната. Тя е на 25 години и уверено се определя като childfree. Тя не желае да има дете дори в идеална ситуация - когато имаш партньор, жилище, работа и социална подкрепа.

"Благодаря на потресаващата руска държава. Травмата ми за неопределеност е прекалено силна. Тази стабилност - колко време ще продължи? Сега живея в безопасна страна и всичко би трябвало да бъде наред - имам подкрепа, имам приятел, който работи и има дом. Но какво ще правя, ако той умре, ако остана сама с дете? За мен не съществува идеална ситуация, в която да съм достатъчно спокойна, за да се чувствам напълно уверена и да родя дете в този свят".

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

Екология

В западния свят привържениците на childfree идеята се фокусират и върху екологичната част на въпроса - пренаселването на планетата, въглеродния отпечатък. Дори съществува цяло международно обществено движение за доброволното измиране на човечеството чрез отказ от размножаване, известно като VHEMT (Voluntary Human Extinction Movement). Участниците в него смятат, че видът Homo sapiens е заплаха за екосистемата на Земята.

Снимка: iStock

Дадох живота си за вас

Типичният руснак е далече от философските проблеми. Той се разкъсва между инстинкта за размножаване, натиска на роднините, държавната пропаганда и собственото желание плюс рационалната оценка на обстоятелствата.

Още: Първобитна технологично Русия: Путин иска да се взема чуждо ноу-хау за руско оръжие

Альона разказва, че от малка не е харесвала децата. Тя не изпитва ни най-малко умиление при вида на бебета, а детският плач я дразни. Нина, напротив - мечтаела е да се омъжи и роди дете до момента, в който в последната година в училище не се ражда сестра ѝ.

"Моите родители бяха вечно заети и възпитанието ѝ падна на моите рамене. Много млада усетих колко голяма е тази отговорност, колко е трудно, колко е стресиращо. Години наред имах много лек сън, защото сестра ми спеше с мен в една стая от бебе и често се будех нощем. Този опит ми помогна да разбера колко нереалистична е била представата ми за майчинството."

Майката на Нина е била нещастна заради раждането на децата и буквално ги е ненавиждала. "Тя много често ми казваше, че сме неблагодарни, а тя е посветила живота си на нас. Изкарваше този аргумент всеки път, когато се държахме не така, както тя искаше". 

Снимка: iStock

Илюзията

По време на психотерапията, която провежда, Нина разбира, че майка ѝ ненавиждала живота, който води, въпреки че се опитвала да представя семейството си като идеално. "Тя размени живота си за нас и направи това наш проблем", споделя Нина. Жената смята, че майка ѝ също е станала жертва на същата илюзия, от която самата тя се е освободила - "че е много хубаво да имаш деца, че те са щастието и цветята на живота."

Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Натрапена отговорност

Сред childfree хората има много, които наистина ненавиждат децата или се страхуват от бременността и раждането, отбелязват социолозите. Много повече са "ситуативните childfree", които отлагат бременността за по-добър момент, който никога не настъпва.

"Мисля, че постъпих правилно. Особено в настоящата ситуация. Ами ако съжаля, че съм родила? Много мислих и реших - ще си взема трета котка - почти същото - трябва да го храниш, поиш, да му чистиш. Именно в момента на настъпването на пълнолетие приключва котешкия живот. Така че целият набор от грижи и бърсане на сополи ще го има", казва Ирина.

Снимка: iStock

25-годишната Нина е убедена, че стабилността в света няма да стане по-голяма, следователно няма да промени мнението си. Тя смята да прекъсне маточните си тръби, когато стане на 35 години: "Това, че обичам децата, е част от проблема. Живея с приятеля си и понякога се чудя какъв би бил цветът на очите на нашите деца. Но всеки път се сещам колко голяма стабилност изисква това и колко нестабилен е бил целият ми живот."

Альона е обмисляла да замрази яйцеклетки, но точно тогава започва войната. Тя признава, че малко завижда на хората, които не искат деца и са сигурни, че никога няма да поискат: "И аз бих искала така. Аз нямам тази увереност, че на 40 или 45 няма да поискам. Но ме успокоява фактът, че има варианти като осиновяване, сурогатно майчинство. Ще решавам проблемите си, когато назреят."

Още: Русия вече търгува в китайски юани. Какво казва бизнесът

Изборът

44-годишната Татяна се премества в Латвия след началото на войната. Тя никога не е била childfree, макар да не е смятала, че децата са смисълът на живота на жената. Ражда сина си, когато е на 39.

"Да, стана по-трудно, защото това е невероятна отговорност, но когато си на 40 ти се струва - ами, изглежда, че по-добрата част от живота отмина. Когато родиш на 40 разбираш, че ще имаш най-малко още 18 години активен живот и детето става активен стимул за тази активност. В това отношение съм благодарна на детето. До 40-годишна възраст плувах по течението, а сега тази отговорност много ме стимулира, за да се разкрия като личност", споделя Татяна.

Още: Заради шкафче в съблекалнята - рускиня отхапа пръста на съперничка

Снимка: iStock

Тя не осъжда хората, които са решили да останат без деца: "Познавам напълно адекватни хора, които живеят за себе си и правят живота ни по-добър. Работата е там, че тези качества в мен разкри детето."

Класическа параноидна история

Борбата на Държавната дума с childfree идеологията започна със списък на вредната информация, от която децата трябва да бъдат предпазени. През 2022 г. е направен опит да се внесат поправки в закона за "Защита на децата от информация, която причинява вреда на тяхното здраве и развитие", но те са отхвърлени. По какъв начин сега Държавната дума ще тръгне не е ясно.

Още: Войната доведе до рекорден ръст на психическите заболявания в Русия

Когато преди началото на войната в Украйна бе подета информационна война за борбата с childfree, руските медии си спомниха за основателя на движението в Русия Едуард Лисовски. Тогава той написа: "Държавната дума иска да ме забрани, за всеки случай напуснах страната."

Лисовски отново живее в Русия и казва, че "като цяло животът придоби по-спокойни краски." Истината е, че в младостта си Лисовски е публикувал комични постове по темата. Той става популярен и започва да получава съобщения от вида: "Аз съм на 25 години и добре че по-рано не родих дете от приятеля ми, който беше алкохолик и наркоман. Сега имам хубава работа, добър мъж и ще имам деца." Това не е отказ от деца, а осъзнат избор.

Според Лисовски ще бъде забранено да се прокарва идеологията. Няма да може да се казва: "Аз нямам деца и това е супер, децата са за неудачници. Но не смятам, че това ще помогне за демографията."

Идеология или демография

Когато политиците се борят с childfree, те не се борят с идеологията, а с ниската раждаемост, смята психологът Анастасия Рубцова. Но това няма да помогне на демографията - в детеродна възраст сега навлиза най-малобройното поколение на Русия, това от 1990-те години. Просто няма кой да ражда - малко майки - малко бебета.

По думите ѝ жените не искат да раждат, но това не е по идеологични причини: "Трябва да се разбере, че това не е проблем само в Русия, но и на всички страни, в които се случва втори демографски преход, когато жените получават достъп до образование, кариера, контрацептиви и престават да раждат. И всяка страна си измисля нещо, но без особен успех. Опитите да се вмени вина на жените няма да ги накарат да раждат. Те ще предизвикат повече неврози, повече чувство за непълноценност, повече вътрешни конфликти и като следствие - депресия. Така жените ще станат по-малко ефективни, но няма да родят".

Рубцова определя действията на руските власти като "параноидна история, когато на хората им се струва, че ако престанат да говорят за нещо, то ще спре да съществува. И ако на жените не им се казва, че могат да не раждат, то те няма да се сетят сами! Има хора, които не раждат по социални съображения, заради кариера или защото нямат пари. Да, забранете каквото ви хрумне, но хората няма да станат по-богати или да спрат да развиват кариерата си."

Още: Най-страшният проблем за Путин: Бебетата в Русия намаляват ударно

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес