Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България предложи рехабилитация на деца, пострадали при удара по болницата в Украйна

09 юли 2024, 17:43 часа • 2872 прочитания

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. Той обсъди възможността за оказване на конкретната помощ в телефонен разговор с украинския посланик у нас Олеся Илашчук.

Още: Пугачова с остра реакция за атаката срещу детската болница. Украйна показа нови доказателства за руската съпричастност (СНИМКИ)

Иванов изказа своята съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите при разрушителния удар срещу детската болница "Охматдит" в Киев вчера. „Ние никога не сме били безучастни към тежката съдба на децата на Украйна. Нека напомня, че първата от общо двете ми задгранични командировки бе именно в Киев, за да обсъдим в по-широк формат и мерките за тяхната закрила“, заяви министър Иванов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Продължава спасителната операция след вчерашното нападение на руснаците срещу детската болница. 38 души бяха убити, 190 - ранени, а 64 са хоспитализирани след масираната ракетна атака. Това е статистиката само за Киев, в цяла Украйна имаше още жертви, включително в Кривой Рог, Днипро, в Донецка област и др.

Още: Сирски обеща да отмъсти за удара срещу детската болница. Огласиха руските пилоти, участвали в атаката (СНИМКИ)

Идея: Децата от болницата да са сред първите, които идват за рехабилитация у нас

Възможността деца, пострадали от военните действия в Украйна, да почиват в България, вече беше обсъдена от министър Иванов и посланик Илашчук по време на срещата им в София на 28 юни.

Още: Министър към посланика на Киев: България пази украинските деца, обсъждаме да почиват по Черноморието

„Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, които могат да предложат професионална подкрепа и подходящи условия за тяхното възстановяване и рехабилитация. Сега предлагам още в първите групи украински деца, определени да дойдат в България, да бъдат включени и такива, които са преживели удара по детската болница“, каза Иванов.

Той допълни, че почивката на децата ще може да бъде допълнена със здравно-психологическа терапия, за да се облекчат, доколкото е възможно, нанесените им психологически и физически травми.

Посланик Олеся Илашчук благодари за съпричастността и готовността за оказване на подкрепа. В близките дни предстои да бъдат уточнени конкретни действия за изпълнение на обсъдените мерки в помощ на украинските деца.

Още: ООН: Ударът по болницата в Киев най-вероятно е от руска ракета (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес