Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови санкции: Швейцария спря рекламата в 4 руски медии

09 юли 2024, 16:50 часа • 2872 прочитания

Швейцарското министерство на икономиката, образованието и научните изследвания, в качеството си на компетентен орган по санкциите, разшири списъка с наказателни мерки срещу Русия на 8 юли. По този начин Швейцария се присъединява към 14-ия пакет санкции на Европейския съюз срещу Москва, наложени заради агресивната ѝ война в Украйна.

Още: 14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

В отговор на продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и продължаващите действия на дестабилизация, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и сигурността на Украйна, на 24 юни ЕС прие нови мерки срещу Русия като част от четиринадесетия си пакет от санкции.

"На свой ред Швейцария трябва да наложи санкции в рамките на своята юрисдикция на още 69 физически и 86 юридически лица", съобщиха от швейцарското министерство на икономиката днес, 9 юли.

Какво включват швейцарските санкции?

Новите санкции са насочени главно срещу бизнесмени, пропагандисти, членове на въоръжените сили и съдебната власт на Русия. Наказани са лица, отговорни за депортирането на украински деца, а също членове на Федералната служба за сигурност на Руската конфедерация (ФСБ).

Новите санкционирани субекти включват по-специално дружества, работещи в руския отбранителен сектор, както и дружества от финансовия и търговския сектор, които активно участват в заобикалянето на санкциите.

Снимка: iStock

Общо над 2200 физически и юридически лица са включени в списъка със санкции. Това е в съответствие с изискванията на ЕС, обявиха от Берн.

Още: ЕС удря Беларус с нови санкции

Най-новият пакет от санкции, приет от ЕС на 24 юни, предвижда редица допълнителни мерки, включително в енергийния сектор, финансовия сектор, вноса и износа.

"В момента Федералният съвет на Швейцария разглежда тези допълнителни мерки с оглед на евентуалното им приемане", съобщиха още от швейцарското икономическо министерство.

Удар по руската пропаганда

То наложи забрана за рекламиране в четирите медии - "Гласът на Европа", "РИА Новости", "Известия" и "Российская газета", които бяха санкционирани и от ЕС. Причина са "непрекъснатите пропагандни и дезинформационни кампании на Русия".

За разлика от мерките в ЕС, тези медии не са обект на забрана за излъчване в Швейцария. Въпреки че каналите се използват за целенасочено разпространение на руска пропаганда и дезинформация, Федералният съвет все още смята, че е по-ефективно да се противодейства на неверни и вредни твърдения с факти, отколкото да се забраняват.

Новите мерки влизат в сила в 18:00 ч. на 9 юли 2024 г.

Още: ЕС забрани 4 руски медии, Москва отвърна "реципрочно" с 81 - две от тях са български

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес