Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов удар с дронове по руското военно летище в Ахтубинск: Украински източници (ВИДЕО)

09 юли 2024, 15:12 часа • 2443 прочитания

Украинските сили не са ударили само петролно депо и електрическа подстанция в два отделни региона на Руската федерация на 9 юли. Имало е и нападение по военното летище в Ахтубинск, намиращо се в Астраханска област на Русия.

Атаката е извършена съвместно от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военното разузнаване (ГУР), съобщават няколко украински медии, цитирайки свои източници. Това се случва често по време на войната, когато има успешни удари по Русия, и източниците са именно от службите в Киев. В случая поне три медии пишат за нападението - Kyiv Independent, УНИАН и "Украинска правда".

Още: Украйна е поразила военно летище, откъдето Русия изстрелва дронове "Шахед" (ВИДЕО)

Ударът по Ахтубинск - детайли

Според източниците - руските канали в Telegram са съобщили за открит огън от зенитно-ракетна система "Панцир" и мощни експлозии на летището в Ахтубинск, т.е. имало е работа на ПВО. По-късно каналите са изтрили съобщението. Това показва успешна атака, тъй като Русия обикновено "изчиства информационното пространство", когато са поразени нейни военни обекти, пишат украинските медии.

Не са уточнени възможните последици от нападението. Според информацията ударите срещу летището в Ахтубинск от миналия месец са повредили два модерни изтребителя Су-57.

Още: Руски източник: Два Су-57 са ударени от украински дронове (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Авиобазата се намира на около 450 км източно от украинската граница, на около 30 км западно от границата на Русия с Казахстан. Тя е и на около 590 км от активната фронтова линия в Украйна.

По-рано през деня сериозен брой украински дронове бяха забелязани в Знаменск и Ахтубинск в Астраханска област на Русия, където се намира още голям военен полигон.

Останалите щети

По-рано днес, 9 юли, руските власти съобщиха, че нападения на украински дронове са предизвикали пожари в две подстанции и една петролна база - съответно в Ростовска и Волгоградска област.

Още: Първи отговор на Украйна за детската болница в Киев: Дронове удариха в Ростовска област (ВИДЕО)

По данни на руското министерство на отбраната - ПВО е свалила три дрона над Белгородска област, два над Воронежка област, пет над Астраханска област, 7 над Курска област и 21 над Ростовска област.

Още: Свалени дронове, но не точно: Пламна руска петролна база във Волгоградска област (ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че в Курска област подстанцията на завод "Олейний" в Суджа е атакувана от украински дронове и все още гори. Освен това са поразени две бензиностанции, като единият пожар е овладян, а другият все още се гаси.

В резултат на атака с дрон срещу подстанция "Ростовска" в Юдино, Ростовска област на Русия, са изгорели най-малко два трансформатора. Според руски източници жителите на района ще останат без електричество в продължение на три дни.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес