Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калин Стоянов: В болницата са баща и дъщеря, момичето е с 85% изгаряния - това е несъвместимо с живота

25 юли 2024, 23:15 часа • 2879 прочитания

Взривовете са в складова база на фирма "Енигма". По данни това е изключително високо технологично оборудван склад, който има всички защити. Направени са множество проверки, няма констатирани проблеми. Има издадени няколко предписания, които незабавно са отстранени. По данни на колегите от КОС последната проверка е била преди около два месеца, през декември също е имало планирана проверка, която е била по отношение на техническите средства и е констатирано тогавашното нарушение, което не би могло сега да е причина. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна на мястото на инцидента.

Още: Синът на собственика на горящите складове е в неизвестност

Той обясни, че собственикът вече е на място. Разстроен е, защото най-вероятно вътре е неговият син, който е на 22 г., каза още Стоянов. Единствените хора, които могат да дадат най-актуална информация били охранителят, който е неадекватен от случилото се и дава различна информация. Другият човек е този в "Пиргов", който е в много тежко състояние и с опасност за живота. В болницата са баща и дъщеря. Бащата е м много тежко състояние - прави му се интубация и с опасност за живота, а момичето е с 85% изгаряния, което според медиците е несъвместимо с живота, каза още Стоянов.

Още: Експерт за взрива в Елин Пелин: Димът не е опасен за хората в района

Всичко се е случило след работно време. Охранителят е там денонощно, но е имало хора, които са били там, защото са дошли да вземат пиротехническа техника, която утре им е била необходима за някакво събитие. Точно тогава се случва всичко, каза още вътрешният министър. Вероятно са изнасяли техниката от коридорните в складове в офисите и там се е случило всичко. Никой не може да даде точна информация колко са хората. В единият от складовете имало т.нар. тротилов еквивалент, но той бил изцяло обезопасен -с бетонови стени и с ламаринен покрив, ако се случи взрив, той да е нагоре. Няма смисъл от никакви паники, обясни още министърът. Част от склада са газифицирани и успоредно с министерството на енергетиката се е спрял притока на газ. Пожарът в хранителния склад наблизо е потушен. Направена е организация за евакуираните хора. Мисля, че е редно да вземем по-превантивни мерки, обърна се Стоянов към един от жителите. Полицаите са минали през всички къщи и са ги извели. Имало опасност пожарът да се разрасне и затова ще се направят просеки, допълни той. 

Още: Кангалджиев: Имаме информация, че в единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес