Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които да ядете при мускулни болки

26 октомври 2024, 18:30 часа

Някои храни могат да помогнат за облекчаване на болките, докато други (а именно захарта, алкохолът и преработените храни) могат да засилят възпалението и да удължат мускулното напрежение. Ето какво да ядете, когато имате болки в мускулите.

1. Котидж сирене

Препоръчва се да ядете котидж или гръцко кисело мляко след тренировка или когато мускулите ви се напрягат. Това е така, защото и двете са добри източници на протеини: Една чаша котидж съдържа 14 грама протеини, а гръцкото кисело мляко - 11 грама на порция. А протеините са от съществено значение за възстановяването на мускулите.

Още: 5 метода за справяне с мускулната треска

Обикновеното население се нуждае средно от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. С увеличаването на интензивността и продължителността на тренировката се увеличават и нуждите от протеини.

В допълнение към котидж сиренето и гръцкото кисело мляко, можете да добавите едамаме, нахут или ядково масло.

2. Яйца

Яйцата са чудесна храна след тренировка. Те не само са добър източник на протеини, но и съдържат таурин. Изследванията показват, че тази аминокиселина може да помогне за по-бързото възстановяване, особено когато става въпрос за тренировки с по-висока интензивност.

Още: Защо не винаги имате мускулна треска след тренировка

Тауринът се съдържа и в някои видове месо и риба, а понякога се добавя и към енергийните напитки.

3. Череши

Черешите са известни със своите противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат мускулното напрежение и спазмите. По принцип те действат като нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и аспирин, за да намалят болезнеността и да подобрят възстановяването след тренировка.

Недостатъкът е, че трябва да ядете доста, за да се възползвате от предимствата. Изследванията показват, че консумацията на 50 до 60 череши, приемани два пъти дневно в продължение на 5 до 7 дни преди тренировка или спортно събитие, намалява болката, свързана с мускулната треска.

Още: Как да разберете дали имате мускулна треска или друга травма

4. Кафе

Изследвания показват, че приемът на кофеин след тренировка може да помогне за подобряване на възстановяването на мускулите и за борба с мускулната треска. За да се възползвате от ползите, използвайте теглото си и размера на тялото си, за да определите точното количество.

Не се колебайте да добавите малко мляко към кафето. То е пълно с витамин D, калций и калий, които изграждат минералната плътност на костите и ускоряват възстановяването.

5. Банани

Вместо да облекчават мускулната треска, бананите предотвратяват мускулните спазми по време на тренировка. Други чудесни източници на калий са кокосовата вода, сладките картофи, белият боб, пилешкото месо и шамфъстъкът.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес