Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински политик: Раздаването на пари от Зеленски е идиотски популизъм, на Запада няма да се хареса

26 октомври 2024, 21:25 часа • 1550 прочитания

Изявлението на президента Володимир Зеленски, че скоро всеки украинец ще получи по 1000 гривни, за да може по-лесно да посрещне зимните месеци (предвижда се това да стане от 1 декември), е "абсолютно идиотски популизъм" и пари "на вятъра". Това е мнението на украинския депутат Ярослав Железняк, който коментира новината в телеграм канала си "Железният народен депутат" (Залізний нардеп). Зеленски ще раздава по 1000 гривни на всеки украинец (ВИДЕО)

Железняк се опасява, че тази идея на президента няма да се хареса на западните партньори и те ще наложат нови ограничения на Украйна.

Политикът предполага, че инициативата е свързана с одобреното финансиране от 50 млрд. долара, което бе договорено от страните от Г-7 и което ще дойде от печалбите от замразените руски активи. Според него ако се осъществи тази идея на Зеленски, това може да доведе до влошаване на финансирането за нуждите на Украйна в бъдеще. Решено и уточнено: 50 млрд. долара от парите на Путинова Русия отиват за Украйна

Железняк посочва, че въпросните 50 млрд. долара "са взети назаем от страните от Г-7 с техните гаранции. Да, лихвите от тях са покрити от руските активи, но те все пак си остават с риска и под гаранциите на Г-7, така че това не са безусловни пари". 

Нататък той критикува: "Но ние знаем как да изненадаме и точно в отговор на обявяването на парите решихме да се ангажираме с пълен популизъм и да похарчим X милиарда гривни просто така, като ги раздадем".

Политикът прогнозира, че сега най-вероятно западните партньори "ще излязат с нови ограничения за Украйна". По думите му, Запада сега може да добави още ограничения за използването на парите и нови условия за реформи.

В заключение той се обръща към кабинета на Зеленски и пише: "Не правете глупости и забранете на Министерството на икономиката да раздава пари за всички празници и по всички поводи".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес