Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сарафов се задейства, след като бе натиснато политическо копче: Говори адв. Велислав Величков (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 19:30 часа • 1405 прочитания

Имам чувството, че г-н Сарафов се задейства, как да кажа, по определено политическо копче, което беше натиснато. Това каза в предаването “Студио Actualno“ адв. Велислав Величков от инициативата “Правосъдие за всеки“. Той коментира дали Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат може да избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС), както и номинацията на Борислав Сарафов:

Още: Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си за развитие на прокуратурата

“След взрива на Ярема, г-н Сарафов застана едва ли не с голи гърди в героична поза да защитава институцията прокуратура и г-н Гешев. Два дена той твърдеше, че има атентат срещу правосъдието и че трябва да се пазят институциите. На третия или четвъртия ден обърна плочата точно обратно, разграничи се от Гешев и изведнъж започна да говори за политиката, която навлязла в прокуратурата. Той внезапен катарзис ли получи, друг клонинг ли някакъв изведнъж се появи и Сарафов изведнъж стана не този, който беше.

Още: "Омертата в мафиотското семейство": Адв. Екимджиев за избора на Сарафов за главен прокурор

След това каза, че няма желание и няма да бъде кандидат нито за главен прокурор, нито за временно изпълняващ длъжността. И повтори: “Казвам го категорично“. Тази категоричност след три седмици изчезна и след по-малко от 24 часа след освобождаването с президентски указ на Иван Гешев, той (Сарафов, бел.ред.) стана изпълняващ длъжността главен прокурор. А сега с амбициозна според него програма тръгва да оправя прокуратурата с 16 идеи и да стане главен прокурор. Т.е. когато каза ли лъжеше, или след това излъга? Говорим за нравствени качества. Ако един човек лъже пред 2 милиона зрители по телевизията, откровено лъже, за какви нравствени качества говорим? Може би г-н Сарафов не е знаел, че ще става временно изпълняващ. Искал е да си остане директор на следствието. Някой му е казал, че трябва да стане.

Още: "Осемте джуджета", скъпи имоти, натиск: Сарафов излезе чист от разследването на специалния прокурор

Този, който спеши ВСС много бързо след решението на Конституционния съд (КС) за отмяна на конституционните промени в глава Съдебна власт, да възобнови процедурата за избор на главен прокурор, вероятно е същият, който каза кои да го издигнат, че той трябва да приеме. И вероятно е същият, който трябва да каже на другите шестима от Прокурорската колегия, които не се разписаха под кандидатурата на Сарафов, дали да гласуват за Сарафов през януари, защото и това не е сигурно. Сарафов може да е мюре, може да е част от политическите средства за разрешаване на т.нар. криза. Може да служи за средство за преговори: Ето, избираме тези хора от парламентарната квота на ВСС, подкрепяме това правителство с този министър на правосъдието и МВР министър примерно, а пък утре аз се отказвам от Сарафов, ще изберем по-различен, човек, който и на вас да се нрави.“

Още: Цариградска: Сарафов да ме направи негов заместник за една година, да видим какво мога да разкрия

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес