Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

27 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

26 октомври 2024, 22:25 часа

На 27 октомври църквата почита св. мчк. Нестор. 

История на празника

Св. Нестор е бил ученик на св. Димитър. И двамата загинали заради застъпничеството си за християнската вяра. Когато св. Димитър бил задържан заради вярата си и хвърлен в затвора, Нестор отишъл при него. Той му разказал за това, което императорът Максимилиан прави. Владетелят организирал зрелищна екзекуция на заловени християни. Неговият любим войн Лий ги нанизвал на копие. 

Голям празник иде утре, 26 октомври - спазват се редица традиции и обичаи

Нестор поискал от св. Димитър да се помоли за него на Господ да му помогне, когато се изправи срещу Лий. Нестор излязъл като победител от битката с него, прославяйки вярата си в Господ. Разбирайки за застъпничеството на св. Димитър пред Бог за Нестор, императорът се разгневил. Той наредил Нестор да бъде обезаглавен, а Димитър да бъде пронизан с копие. 

Християните тайно погребали телата на двамата мъченици. Те построили храм в памет на св. Нестор, намиращ се близо до църквата "Св. Димитър". Но след превземането на града от турците, храмът, построен в памет на св. Нестор бил разрушен и превърнат в джамия. 

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

По знаците на деня предците ни са съдили за времето в близко бъдеще, каква ще бъде пролетта и реколтата:

  • ако навън има киша и мръсотия - зимата ще започне след четири седмици;
  • ако вечерта има звезди, това вещае богата реколта;
  • ако на този ден падна сняг - очаквайте лошо време през май;
  • ако на офиката има много плодове - лятото ще бъде дъждовно.

В народния календар 27 октомври е празникът Несторовден, както и Завета към св. Параскева. В старите времена, в навечерието на деня на паметта на Великомъченица Параскева от Икония (честван на 28 октомври), те давали обет (обещание) да свършат някаква работа - вярвало се, че тогава Света Параскева ще помогне за изпълнението желание.

На църковния празник 27 октомври (както и на всеки друг ден) църквата не одобрява кавги и сквернословие, осъждане, клюки и клевети, алчност, завист, отмъщение, мързел, отчаяние.

На този ден не трябва да се отказвате помощ, да давате пари назаем, да нарушавате обещание, дадено на някого в този ден, в противен случай ще бъдете наказани.

На православния празник вярващите се обръщат към светеца с молитви за помощ в учението и работата, изследователската и научната дейност.

В навечерието на деня, в който се почита паметта на Света Параскева, в старите времена са давали оброци, затова денят се е наричал оброчен ден. Например, по-богатите хора са обещавали да построят храм или да дарят голяма сума на църквата, а обикновените хора са обещавали да направят каквото могат. Вярва се, че за това св. Параскева ще изпълни съкровено желание или ще излекува близък човек.

Обещанията могат да се дават с произволен краен срок - дори и за следващата година. Най-важното е те да се изпълнят, в противен случай късметът и просперитетът ще напуснат човека, който не е изпълнил обещанието си. 

Какъв празник е на 25 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес