Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да добавите цейлонска канела в количката си при пазаруване?

26 октомври 2024, 19:30 часа

Видът на канелата, който избирате, всъщност може да има голямо значение. Когато сте в магазина за подправки, задължително търсете цейлонска канела.

Каква е разликата между цейлонската канела и класическата?

Цейлонската канела има по-голямо количество антиоксиданти от другите сортове канела, което допринася за мощните ѝ противовъзпалителни свойства. 

Още: Банан и канела - как помагат в грижата за цветята

Важно е да се отбележи, че всички видове канела помагат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е от полза за по-доброто регулиране на кръвната захар и подпомага управлението и/или превенцията на диабет тип II. 

С други думи, всеки вид канела може да бъде много полезен за регулиране на нивата на кръвната захар след хранене. Това превръща канелата в полезна подправка, която може да се добавя към ястията, за да се подобри метаболитната реакция към храната и цялостното метаболитно здраве.

Какъв е нейният вкус?

Цейлонската канела има по-мек и деликатен вкус с фини цитрусови нотки. Често го описват като по-сладък и по-нюансиран. Заради този по-сложен вкус той е чудесен вариант за ястия, в които по-мекият вкус на канелата е по-подходящ, например в десерти и някои солени ястия.

Още: Тази любима подправка сваля холестерола и кръвната захар

Защо цейлонската канела е по-полезна за вас?

Цейлонската канела е пълна с антиоксиданти като полифеноли, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали и оксидативния стрес.

Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма и могат да облекчат симптомите на заболявания като артрит.

Съдържа съединения, които имат антимикробни свойства, които могат да помогнат за предпазване от някои бактериални и гъбични инфекции.

Още: Домашен сладкиш от тефтера на баба с ябълки и канела

Подпомага здравето на мозъка. Някои изследвания показват, че цейлонската канела може да има невропротективно действие и да подпомага когнитивните функции.

Може да подпомогне загубата на тегло. Изследвания показват, че канелата може да подпомогне усилията за намаляване на теглото, когато се комбинира със здравословна диета и физически упражнения.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес