Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За момента не е възможно пряко нахлуване на Русия в Молдова: Анализ на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

25 октомври 2024, 19:30 часа • 941 прочитания

Според мен за момента не е възможно пряко нахлуване на Русия в Молдова. Това каза в предаването “Студио Actualno“ дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той коментира срещата на БРИКС в Казан, резултатите от референдума за Европейския съюз (ЕС) в Молдова и предстоящите парламентарни избори в Грузия:

Още: Пореден руски намек за украински сценарий в Молдова

“В Молдова има един друг феномен - голяма част от молдовските граждани имат и румънско гражданство. Румъния изключително активно действа в Молдова и румъноговорящите граждани на Молдова са вече и граждани на ЕС, т.е. на Румъния и на НАТО, разбира се.

Според мен реален конфликт с навлизане на руски части едва ли ще се случи, тъй като тук вече ще говорим и за нанасяне на поражения и на граждани на ЕС, които са молдовски граждани с румънско гражданство също. Което ще доведе до сериозен конфликт и най-вече с НАТО и ЕС.

Още: Само за два месеца: Русия дала близо 40 милиона долара за подкупи на избиратели в Молдова

Но използването на този тлеещ конфликт с Приднестровието, който всеки момент може да бъде отново разпален, е показателно.

Много интересно е и гласуването на етническите българи в Молдова, които всъщност гласуваха за по-скоро близки отношения с Русия, а не за европейско бъдеще на Молдова. Но това е по-скоро носталгично гласуване, отколкото реалистично. Но отново казвам, реализмът бяга в момента от европейсия път на Молдова.“

На въпрос как събитията в Молдова и Грузия се свързват с войната в Украйна, Милен Керемидчиев отговори:

Още: Референдумът за ЕС в Молдова: Путин се скъса да купува гласове, но го биха с гол след 90-тата минута

“Изцяло са свързани, защото цялата доктрина на Русия е създаване на буферни зони между себе си и страни-членки на НАТО и ЕС, или кандидати за членство, или пък страни, в които има американско или западноевропейско силно присъствие. Виждаме колко важна беше Беларус за Русия, спомняме си протестите, които имаше там, когато Лукашенко спечели поредния си президентски мандат. Неговият стол се клатеше, а Русия влезе изключително твърдо, за да стабилизира ситуацията там. Защото всъщност между Русия и едни от най-яростно настроените антируски страни, като Прибалтийските, и най-бързо въоръжаващата се страна в НАТО – Полша, Беларус ще бъде използвана като буфер.“

Още: Срещата на БРИКС в Казан: Грандиозни мечти на Путин, мижава реалност

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес