Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените са посочили ефективен нелекарствен начин за подобряване на съня

26 октомври 2024, 21:00 часа

Проблемите със съня измъчват голяма част от населението и често те прибягват до свойствата на различни медикаменти, за да могат да релаксират успешно. За щастие, учените са намерили един доста обикновен, но ефективен начин да преборим безсънието и да се разваме на здрав сън.

Прегледът на съществуващите изследвания върху ефекта от утежнена завивка позволи на учените да заключат, че то може да помогне за справяне с безсънието, да намали употребата на хапчета за сън и да подобри цялостното здраве и настроение.

Проучване на учени от Южна Австралия потвърди, че утежнената завивка като начин за борба с нарушенията на съня може да бъде алтернатива на лекарствата, когнитивната терапия, техниките за релаксация, терапията за ограничаване на съня и други начини за решаване на проблема.

Още: Тази позиция на сън натоварва вените и ограничава притока на кръв

Сузан Доусън, професионален терапевт и научен сътрудник в университета Флиндърс, и колеги прегледаха 18 съществуващи проучвания за използването на утежнени завивки като лечение на сън за хора от всички възрасти с различни състояния.

Утежнената завивка е достатъчно голямо, за да покрие цялото ви тяло. Най-често се капитонира на секции, пълни с пластмасови или стъклени перли. Идеята зад утежнените завивки е, че те осигуряват успокояващ натиск, който имитира усещането, което получавате от прегръдка.

Изследователите открили, че възрастни, които са използвали завивка с тежести през нощта, съобщават за подобрен сън и настроение, намалена употреба на лекарства и намалена болка.

Изследванията при деца са по-малко ясни, но има констатации, че утежнените одеяла осигуряват ограничено подобрение на съня при деца със състояния като ADHD и ASD. Родителите съобщават, че децата са по-спокойни, по-малко тревожни и по-концентрирани след използване на подобни одеяла, каза Доусън.

Още: Проучване: Сънят през уикенда може да навреди на здравето на червата ви

Авторите смятат, че резултатите от тяхното проучване биха могли да формират основата за разработването на протоколи за използването на утежнени завивки в различни здравни услуги, особено услуги за психично здраве.

В същото време, няма стандартизирани препоръки за използването на такива завивки по отношение на тяхното тегло, вид, честота на използване и др. Необходими са повече изследвания, за да се изяснят тези проблеми. 

Тези напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо и да получите по-качествен сън

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес