Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 неща, които трябва да направите, ако не можете да спрете да кашляте през нощта

26 октомври 2024, 20:30 часа

Кашлицата е достатъчно досадна през деня, но преди лягане, когато симптомите на настинка обикновено се влошават, кашлянето може да се превърне в истински кошмар.

Благодарение на гравитацията, когато легнете да спите, всички храчки в носа ви могат да започнат да се оттичат и да се събират в задната част на гърлото. Това е известно като постназално капене - обикновено причинено от есенни алергии, настинки и инфекции на синусите - и активира кашличния ви рефлекс. 

В същото време изследванията показват, че ако се борите с вирусна или бактериална инфекция, имунната ви система се засилва през нощта, което води до възпаление на горните дихателни пътища.

Още: Лекар: Това са първите симптоми за рак на белия дроб

Нощната кашлица, както я наричат, може да бъде изключително досадна. Самият акт на прочистване на гърлото, особено ако то вече е раздразнено, може да бъде доста неприятен. Тя може също така да разруши способността ви да спите добре, което ще удължи възстановяването ви.

1. Пропуснете потискащите кашлицата лекарства без рецепта

Потискащите кашлицата средства без рецепта, за които се твърди, че намаляват желанието за кашляне, може да не са толкова ефективни. Всъщност проучвания са установили, че някои лекарства за простуда без рецепта не облекчават симптомите на кашлицата по-добре от плацебо. Обикновено те не помагат и всички имат потенциални странични ефекти. Например, те могат да нарушат съня ви и да причинят гадене, болки в стомаха и сънливост.

Помислете дали вместо това да не използвате стероиден спрей за нос или таблетки за смучене. Избягвайте обаче да ги смучете, докато заспивате, тъй като може да се задушите. Опитайте се да ги приемете в рамките на 45 минути преди лягане. 

Още: Как да се отървем от неприятната алергична кашлица?

2. Изяжте малко мед преди лягане

Една супена лъжица мед през нощта също може да свърши работа. Проучвания показват, че при децата медът се нарежда сред най-ефективните средства за лечение на нощната кашлица, а се смята, че има същия ефект и при възрастните.

Не е напълно ясно защо медът е толкова ефективен. Има доказателства, че той успокоява раздразнените, възпалени дихателни пътища и успокоява кашличния рефлекс. Какъвто и да е механизмът, много лекари са съгласни: медът помага.

Ако обаче имате диабет, посъветвайте се с лекаря си, защото медът може да повлияе отрицателно на нивата на кръвната ви захар.

Още: Ефективен природен лек при кашлица

3. Пийте вода и други течности през целия ден

Вероятно знаете, че пиенето на течности е едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато се борите със заболяване като цяло - и може да бъде особено полезно при непрестанна кашлица. Водата предпазва лигавицата на дихателните пътища и разрежда и разхлабва слузта, което улеснява изчистването на лепкавите сополи.

Въпреки това чаша вода не е единствената ви възможност. Можете да поддържате хидратацията си и като консумирате богати на вода плодове и зеленчуци, като спанак и диня. Млякото, соковете и билковите чайове също могат да свършат работа. Ако се придържате към водата, стремете се към 11 до 15 чаши вода на ден, в зависимост от размера на тялото ви.

Ако кашлицата наистина пречи на съня ви, вероятно трябва да се консултирате с вашия личен лекар. Съществуват някои лекарства с рецепта, които могат да притъпят кашличния рефлекс и да ви предпазят от необходимостта да прочиствате гърлото си на всеки няколко минути.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес