Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутати с нов призив да се отмени смяната на часовото време

26 октомври 2024, 19:45 часа • 1397 прочитания

Евродепутати от различни партийни групи в Европейския парламент призоваха смяната на лятно и зимно часово време да бъде премахната.

В писмото на народните представители, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се казва, че настоящата система е остаряла и отменянето на смяната на часа съвпада със стремежа на Европейския съюз към намаляване на ненужното натоварване и улесняване на ежедневието на гражданите на 27-те страни членки.

Призивът е подписан от повече от 60 евродепутати от различни държави и политически групи. Те се обръщат към Европейската комисия с искане незабавно да обърне внимание на въпроса.

Още: Лекар разкрива: Как смяната на времето наистина влияе на вашето здраве

Припомняме, че през 2018 г. ЕК проведе допитване до европейските граждани по въпроса. 84% от респондентите в непредставителното проучване се обявиха против смяната на часовото време. Година по-късно тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви края на смяната на часа. Въпреки това, преди това да бъде официално потвърдено, страните членки трябва да решат дали искат да приемат за постоянно лятното или зимното време, пише ДПА.

Тъй като няма разбирателство, въпросът остава нерешен вече години, а очакванията са Унгария дъщо да не засегне темата по време на настоящото си ротационно председателство на Съвета на ЕС, заявиха пред агенция ДПА представители на правителството в Будапеща.

Още: Лятното часово време приключва: Какво означава това в астрологията и какво трябва да знаете

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес