Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бой и фалшиви бюлетини: Решителните избори в Грузия са като от екшън филм (ВИДЕО)

26 октомври 2024, 15:42 часа • 1328 прочитания

Напрежение и бой в избирателни секции в Грузия по време на решаващите избори за парламент в страната.

В две избирателни секции в Тбилиси се стигна до напрежение и сблъсъци, а според медиите агресивни мъже с палки, движещи се на групи, са били забелязани в покрайнините на грузинската столица. В центъра на Тбилиси ситуацията е спокойна, пише "NEXTA".

Според публикации на информационния канал в "Х" опозиционен депутат е заявил, че активист от проправителствената партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" е нападнал наблюдатели в избирателна секция.

Междувременно местни активисти за правата на човека изнасят данни за нарушения на изборния процес. Някои избирателни секции бяха отворени късно, някои електронни машини за гласуване не работеха, а някои гласоподаватели получиха множество бюлетини и дори буквално "набутаха" цели пачки с бюлетини в изборна урна, видно и от видеокадри.

Още: Най-важните избори: Какво ще стане, ако Русия превърне Грузия в свой васал?

Защо е важно?

Изборите в Грузия са решаващи и могат да определят бъдещите връзки на страната с Европейския съюз. Парламентарните избори ще приключат вечерта около 22:00 часа, като се очаква късно в събота вечер вечер да бъдат обявени и първите резултати.

Около 3,5 млн. избиратели имат право да гласуват за депутати в 150-местния парламент. Изборният процес ще бъде следен от около 500 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Още: "Съдбата на Грузия виси на косъм": Десетки хиляди излязоха на шествие в Тбилиси (ВИДЕО)

Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" подкрепя по-тясното икономическо сътрудничество с Русия, докато прозападната опозиция иска да насочи страната към членство в ЕС.

Кои са опоненти?

Милиардерът Бидзина Иванишвили, който основава "Грузинска мечта - Демократична Грузия" и е неин почетен председател, е смятан за най-влиятелната фигура в страната. Той каза, че ще забрани най-голямата опозиционна партия - Единното национално движение, която до 2012 г. управляваше Грузия: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Иванишвили обвинява партията за войната с Русия през 2008 г. По това време Москва призна сепаратистките територии Абхазия и Южна Осетия за независими държави, а издирваният сега от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин вкара руската армия в Грузия и завърши откъсването на сепаратистките области по сценарий, който виждаме в Украйна. Тогава обаче това се случи в рамките на дни. В резултат на това Грузия губи 20% от националната си територия.

Още: "Грузия избира ЕС": Масов проевропейски митинг в Тбилиси преди изборите (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес