Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как сами да приготвяме традиционно сирене в домашни условия - лесно и супер вкусно!

20 март 2023, 15:29 часа

Малцина са се убедили, че няма по-вкусна храна от домашно приготвената. Същото е и със сиренето. Текстурата и усещането на домашно приготвеното сирене са много подобни на италианското сирене моцарела. И още от първата хапка ще се влюбите в неговия мек и не толкова солен вкус.

Не е сложно да се направи. А най-хубавото е, че сиренето, направено по този начин, може да се консумира след пет-шест часа!

6 правила за съхранение на сиренето, така че да остане свежо и вкусно по-дълго

Списък с продукти:

2 л прясно мляко – 2 литра

1,5 - 2 супени лъжици сол

400 гр заквасена сметана

6 яйца

200 гр кисело мляко (по избор)

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в тенджера и добавете сол. Ако не обичате солено сирене, просто използвайте по-малко сол.

Докато млякото ври, разбийте яйцата. Добавете сметаната и разбитите яйца към врящото мляко и бъркайте непрекъснато (за предпочитане с телена бъркалка); варете 5-6 минути, като бъркате непрекъснато, докато млякото стане гъсто и кремообразно. Трябва да видите как се отделят изварата и суроватката. Поставете голямо сито върху тенджерата и изсипете сместа през него, покрита с четири сгънати парчета тензух. Изчакайте, докато водата се отцеди напълно.

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да ядете сирене?

Увийте отцедената смес в тензуха (просто завържете висящите краища). Претеглете я (поставете я между две дъски или поставете тежест от 1 kg, за да я оформите).

След 4 часа отстранете тежестите. Прехвърлете готовото сирене в хладилника за още няколко часа, без да отстранявате тензуха.

По желание при добавянето на заквасената сметана може да се добави 200 г кисело мляко. Това ще направи сиренето още по-меко. Ако искате сиренето да е по-гъсто, можете да използвате повече тежести при прецеждането.

Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес