Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция мобилизира военните си ресурси в Близкия изток срещу иранската заплаха

02 октомври 2024, 12:46 часа • 659 прочитания

Франция заяви в сряда, че е мобилизирала военните си ресурси в Близкия изток, за да се противопостави на това, което нарече "иранската заплаха", съобщи Reuters. Поводът за изявлението беше изтреляния бараж от ракети срещу Израел от страна на Иран. Припомняме, че кризата в Близкия изток се ожесточи след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала.

"Франция осъжда атаката срещу Израел от балистични ракети, изстреляни от Иран. Тя потвърждава своя абсолютен ангажимент към сигурността на Израел. Тя участва чрез своите военни средства в Близкия изток, за да противодейства на иранската заплаха", се казва в изявление на външното министерство. ОЩЕ: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

ООН ще обсъди ескалацията

Съветът за сигурност на ООН ще се събере по-късно през деня, за да обсъди ескалацията.

Междувременно Германия предупреди, че регионът рискува да бъде опожарен, а Кипър заяви, че е активирал механизъм, който позволява на граждани на трети страни, евакуиращи се в Близкия изток, да преминат безопасно през острова. ОЩЕ: Макрон пред ООН: Не може, не трябва да има война в Ливан

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес