Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маслините - от древен символ до ежедневни ползи за организма

02 октомври 2024, 14:50 часа • 465 прочитания

Произхождаща от Централна Азия, маслината отдавна носи дълбоко историческо и символично значение. Представен като символ на нов живот в Библията, когато гълъбът донася на Ной маслинова клонка след потопа, днес плодът продължава да заема почетно място в ежедневната трапеза на домакинствата.

Познат още като най-старото култивирано дърво, костилковият плод се счита за cимвoл нa миpa, мъдpocттa и пoбeдaтa. Не случаен е фактът, че пo вpeмe нa пъpвитe oлимпийcки игpи пoбeдитeлитe са били кopoнoвaни c вeнци именно oт мacлинoви клoнки.

В днешни времена маслината се отглежда в цялото Средиземноморие, а за главни износители на плода се считат страни като Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция. Разпространена е в близо 300 сорта и е известна със своите полезни свойства за човешкия организъм.

Полезни свойства на маслините

Костилковият плод се слави със своите антиоксидантни свойства, полезни мазнини, витамини и минерали. Хранителната стойност за 100 гр. маслини се равнява приблизително на 115 калории, 6 грама въглехидрати, 0,8 грама белтъчини и 11 грама мазнини. Близо 74% от мазнините са под формата на олеинова киселина, богата на редица антиоксидантни свойства.

Плодът крие още много витамини от сериата А, В, Е, D, C, К, полезни за имунната система, костите и сухожилията, кръвта, кръвното налягане и др. Чрез консумацията на маслини, любителите им си набавят и редица полезни минерали. Сред тях най-наситени в 100 гр. маслини са калций (96 мг.), желязо (3,3 мг), калий (8 мг.), магнезий (4мг.), натрий (735 мг.), които имат различни здравословни ползи за тялото.

Най-честите ползи за организма при прием на маслини според специалисти са свързани със здравето на сърцето, здравата костната система, поддържането на имунната система, особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания.

Твърди се още, че черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които хидратират и защитават кожата. Благодарение на олеиновата киселина, похапването на маслини, също така може да намали появата на бръчки с до 20%, твърдят специалисти.

Друга полза на костилковия плод е свързана със съдържанието на витамин А, който който е в основата на здравата ретина и е от решаващо значение за добро зрение.

„Каламата“ и „Мамут“ са фаворити на българите

Маслини от близо 20 сорта с произход Гърция и Турция предлага ежедневно на своите клиенти лидерът в ритейла – Kaufland България. Данните на веригата сочат, че консумацията на плода през годините запазва стабилно развитие и продажбите са константни. Значителен ръст в търсенето на костилковия плод има около коледните празници.

Сред най-предпочитани от свежите витрини на хипермаркета са сортовете „Каламата“ и „Мамут“, като консумацията на последния бележи ръст от 15% през годините.

От 30 септември до 6 октомври свежите витрини на Kaufland предлагат маслини с до 50% намаление.  Сред тях за 7,99 лв./кг. са миксът от маслини с различен пълнеж „Гръцка салата“, Каламата Джъмбо за 8,69 лв./кг. и Супер Колосал без костилка на цена от 9,99 лв./кг. Всички оферти могат да бъдат открити и в онлайн брошурата тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес