Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново наши военни влизат в състава на KFOR в Косово

02 октомври 2024, 15:00 часа • 432 прочитания

Вторият контингент от Въоръжените сили на Република България за изпълнение на мисия в състава на Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) започна своето участие. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Още: Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

Досегашният национален командир подполковник Захари Димов предаде националното знаме на новия командир подполковник Цветан Деянов от Съвместното командване на силите на церемония с посрещане на флага на НАТО и българския флаг в база „Филм Сити“ в Прищина.

Официален гост на събитието беше Н. Пр. Христо Гуджев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Косово, който изрази своята благодарност и чувство на гордост от участието на българските военнослужещи в операцията KFOR и връчи грамоти за успешно изпълнени задачи.

Още: 300 британски войници пристигат в Косово за съвместно учение с KFOR

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес