Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моделът "Доган" или как ДПС се превръща от партия в корпорация: Мнението на Осман Октай (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 19:30 часа • 2583 прочитания

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай даде интервю за Студио Actualno, с което направи критичен анализ на политическите процеси у нас, както и на ситуацията в ДПС.

Той заговори и за процесите, които са довели до създаването на модела "Доган" и контрола на задкулисните кръгове в България. Октай разглежда събитията от началото на прехода до наши дни, като особено внимание отделя на ключови фигури като Ахмед Доган, Илия Павлов и Делян Пеевски.

Октай припомни митингите на СДС през 90-те години и огромните надежди за демокрация, които останаха неосъществени. Той споделя разочарованието на цяло поколение, което напусна страната поради провала на правовата държава: "Тези хора бяха излъгани и разочаровани и голяма част от тях, заедно с поколението си, напуснаха страната." Още: Антон Кутев: Борисов ще изгуби всичко, ако тръгне с Пеевски, но и ако се изправи срещу него (ВИДЕО)

Влиянието на Илия Павлов

Октай разказва за срещата на Ахмед Доган с Илия Павлов, която води до рязка промяна в управлението на ДПС: "Ахмед разпусна Централен съвет, парламентарната група, Централното оперативно бюро, след като беше на среща с Илия Павлов." Това бележи началото на модела "Доган", когато всички колективни органи на партията бяха подчинени на волята на един човек, по думите му.

Октай нарича управлението на Симеон Сакскобургготски "фалшиво царуване" и твърди, че то е било контролирано от Павлов и "Мултигруп" чрез Ахмед Доган.

"Цялото му управление... беше превзето от "Мултигруп" и Илия Павлов, чрез Доган." Той подчертава как влиянието на олигарсите в политиката е станало все по-очевидно след 2001 година. Още: Поредна нова битка в ДПС: Кой и къде ще контролира членовете на комисиите в изборния ден?

Пеевски и задкулисието

Октай посочва момента, когато Делян Пеевски заема мястото на Илия Павлов в политическата система: "На този празен стол седна Делян Пеевски... за да осигурява финансовия комфорт на Ахмед Доган." Октай отбелязва, че Пеевски е част от модел на задкулисие, който включва влияние върху съдебната система и политическата власт: "Това, че сега се обръщат срещу него, е вече другата тема. Но същност така се изгради моделът "Доган".

Осман Октай коментира пряко влиянието на организираната престъпност върху политическата власт в България: "Тогава казах, че идват едни туристи... и докато ден повече, долар повече. Това ми бяха репликите." Той подчертава как мафията постепенно поема контрол над държавните структури, като изолира и подчинява всички останали политически сили. Още: "Турската общност няма да позволи гавра с нея": Татяна Дончева за ДПС и влиянията в партиите (ВИДЕО)

Октай е категоричен, че ДПС е загубило своята кауза и е превърнато в корпоративна структура за контрол: "Превръщането на модела ДПС в корпорация Доган... с това еднолично управление." Той описва как местните феодални структури контролират регионите, а хората са оставени без никакъв избор и възможност за промени.

Осман Октай посочва, че "всичко в момента е в ръцете на Пеевски. Защо? Чрез Бойко Борисов и неговите страхове." Според него Бойко Борисов, "чрез главния прокурор, министър-председателя Главчев", е предоставил на Делян Пеевски възможността да "овласти кадри на ДПС за областни управители и в различни дирекции на държавната власт." 

"Когато имаш толкова корумпирани хора долу по места от години, контролът върху властите става безпроблемен", категоричен е той. Още: "Пеевски преброи дните на ДПС": Специален анализ на Корман Исмаилов (ВИДЕО)

Подробности за това как моделът "Доган" се е превърнал от политическа кауза в инструмент за задкулисно управление и контрол над държавата - вижте в пълното интервю с Осман Октай.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес