Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аятолах Хаменей с първи коментар след ракетната атака на Иран по Израел

02 октомври 2024, 14:45 часа • 1396 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разкритикува присъствието на американските и европейските държави в Близкия изток в първото си публично изказване, след като Техеран изстреля около 180 ракети по Израел на 1 октомври.

Още: "Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

Присъствието на САЩ и Европа в Близкия изток водело до войни

Хаменей заяви, че това западно присъствие е източник на „конфликти, войни, опасения и вражди“, но не спомена ракетното нападение от предната вечер.

Снимка: Getty Images

„Регионалните нации могат да се управляват сами и (...) ще живеят заедно в мир“, каза върховният водач на Ислямската република, цитиран от официалната информационна агенция IRNA. Той добави, че Иран се надява да се отърве „от злото на враговете“ и също така призовава западните нации да „намалят злината си“, цитиран от The Times of Israel.

Още: Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО)

Иран отдавна разглежда присъствието на американските войски на прага си като заплаха и настоява за евакуацията им от съседен Ирак и други части на региона. Техеран същевременно предвожда "Оста на съпротивата" - коалиция от проирански милиции в региона, които действат срещу интересите на Израел и на съюзниците им.

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес