Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиващото си австрийско правителство става служебно

02 октомври 2024, 13:55 часа • 338 прочитания

Австрийският президент Александър ван дер Белен ще възложи на отиващото си правителство да продължи  да управлява страната, изпълнявайки функциите на служебен кабинет. Служебният кабинет ще управлява докато партиите се опитват да формират нова управляваща коалиция след победата на крайнодясната "Австрийска партия на свободата" (АПС) на парламентарните избори в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   

Още: Евгений Кънев: Австрия с голяма вероятност става брънка от източноевропейската верига на Путин

АПС постигна исторически успех, като за първи път от основаването си през 50-те години на миналия век спечели най-много места в парламента. Първият лидер на партията е бивш офицер от СС и също така е бил член на Райхстага по време на нацисткия режим, припомня Ройтерс.

Малшанс АПС да влезе в коалиция

Приятелски настроената към Русия и евроскептична АПС си осигури подкрепата на 29% от гласоподавателите и за да управлява, ще трябва да си намери коалиционен партньор. Лидерите на останалите партии в парламента обаче казаха, че не са заинтересовани да управляват с нея.

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Очаква се президентът ван дер Белен, който е бивш лидер на "Зелените", да приеме оставката на правителството в 13:00 ч. местно време и да поиска от кабинета да продължи да изпълнява функциите на служебно правителство до формирането на нова управляваща коалиция. Това може да отнеме повече от два месеца, прогнозира Ройтерс.

АНП подкрепи Нехамер

Австрийската народна партия (АНП) на канцлера Карл Нехамер е единствената политическа сила, която допусна евентуално коалиране с АПС. Нехамер обаче многократно отхвърли възможността да участва в правителство с лидера на АПС Херберт Кикъл и потвърди тази своя позиция и след изборите.   

АПС заяви, че се надява Нехамер да бъде отстранен от лидерския пост в АНП, за да се отвори път към коалиционни преговори. Ръководството на АНП обаче днес потвърди подкрепата си за канцлера.

Още: Предварителни резултати: Крайнодесните в Австрия печелят парламентарните избори

Макар и засега да изглежда, че пътят към властта остава затворен за АПС, Нехамер вчера призова президента официално да възложи на крайнодясната партия мандат за формиране на коалиция.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес