Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър в ОАЕ каза кое по-спешно от всякога за човечеството

02 октомври 2024, 15:27 часа • 753 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) призоваха за спокойствие и сдържаност, докато конфликтите ескалират в Близкия изток и по света, предава дубайското англоезично издание Khaleej Times. 

Призивът идват на фона на ескалацията в Близкия изток, до която се стигна след убийството на Хасан Насрала. Впоследствие Израел навлезе сухопътно в Ливан, а малко по-късно Иран изтреля бараж от ракети срещу Тел Авив. 

„Съжаляваме да видим, че войната се разпространи в Ливан, в момент, когато се надявахме на съобщение за постигане на сделка за прекратяване на войната в Газа“, каза шейх Шахбут бин Нахаян Ал Нахаян, държавен министър, по време на общия дебат на ООН.

"Очевидно е, че това, за което предупредихме, сега се развива извън нашия контрол“, каза още той.

Дори войните имат правила

Шахбут обърна внимание, че са били извършени сериозни нарушения, докато бушуват конфликти, отбелязвайки как тези действия  са задълбочили човешкото страдание и са заличили десетилетия напредък.

„Дори войните имат правила“, каза министърът, добавяйки, че страните трябва да спазват международното хуманитарно право.

"Независимо дали става дума за кървавите войни в Газа и Ливан, смъртоносните конфликти в Судан и Украйна или кризите в Йемен, Сирия и Либия, връщането към основните принципи на човечеството „стана по-спешно от всякога“, каза Шейх Шахбут.

„Трябва да действаме мъдро в отговор на бързото развитие, заплашващо нашия регион“, добави той. ОЩЕ: Франция мобилизира военните си ресурси в Близкия изток срещу иранската заплаха

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес