Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конфликт на интереси в МОН: Дисциплинарки след спорни одити и още по-спорно уволнение

02 октомври 2024, 13:30 часа • 894 прочитания

Министерството на образованието и науката (МОН) е образувало дисциплинарни производства спрямо двама служители на Звеното за вътрешен одит (ЗВО) към МОН. Става въпрос за ръководителя на ЗВО и вътрешен одитор, участвал в три спорни одитни ангажимента. Те са наказани за неизпълнение на служебните задължения, става ясно от отговор на парламентарен въпрос от страна на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков.

Сагата в ЦРЧР

Той идва след разразила се драма в Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към МОН, която излезе наяве при разследване на Actualno.com. То установи как изпълнителният директор на ЦРЧР Михаил Балабанов е уволнен след проведено почти активно мероприятие срещу него. ЦРЧР е структурата, отговорна за управлението на програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", с които се финансират провеждането на младежки политики в страната в размери на десетки милиони лева годишно. ЦРЧР също така управлява европейски образователни програми и инициативи у нас, а бюджетът за 2024 г. е близо 140 милиона лева.

Още: Европейски милиони за образование и младежки политики: Сценарий "българска работа" (СНИМКИ)

Мотивите за уволнението на министър Цоков бяха, че то е следствие на доклад на Звеното за вътрешен одит на МОН, който обаче отразява период преди назначаването на Балабанов през 2021 г., по думи на уволнения директор. "Считам, че цитираният доклад и съответните препоръки, които са изпълнени, са включени умишлено, с цел подвеждане на народните представители и представяне на ситуацията в невярна светлина, или поради незнание", казва Балабанов.

Още: "Нередности, корупция и конфликт на интереси": Министър Цоков де факто е уволнил директора на ЦРЧР заради чужди грехове (СНИМКИ)

Конфликт на интереси

Служебният премиер Димитър Главчев пък нареди проверка по повод сигнали и публикации в медиите за смяната на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси. Тя бе образувана по сигнал на Национален младежки форум и бяха открити множество нарушения на разпоредбите на Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Имало и нарушения на вътрешните правила на Звеното за вътрешен одит към МОН. И по-конкретно – през последните няколко години едно и също лице е извършвало одитните доклади в ЦРЧР въпреки изричната законова забрана, като тази работа му е възлагана от ръководителя на ЗВО Грозденка Петкова.

Още: След материал на Actualno.com за европари за образование: Главчев нареди проверка

Снимка: проф. Галин Цоков, БГНЕС

Проверката установява и наличие на конфликт на интереси при процедурата на осъществяване на одитните ангажименти. Причината – служител на ЦРЧР, назначен без конкурс и заемащ позицията на главен експерт в институцията, е дъщеря на ръководителя на ЗВО. Actualno.com вече ви разказа, че става въпрос за главния експерт в отдел "Финансиране на проекти" в дирекция "Селекция, договориране и отчитане" Мария Петкова – тя е дъщеря на Грозданка Петкова.

Ръководителят на звеното не си е направил отвод при наличието на частен интерес, а е участвал в процеса на извършването на одитите в ЦРЧР. В заключението на своя доклад Главният инспекторат към Министерски съвет е дал препоръки на министър Цоков да разпореди извършване на проверка за наличие на конфликт на интереси. В тази връзка на министъра на образованието му е зададен парламентарен въпрос от депутата от ПП-ДБ Кристина Николаева Петкова. Тя пита извършена ли е проверката, какви са резултатите и какви мерки ще се предприемат занапред.

Проф. Галин Цоков отговаря на 1 октомври, че такова производство е образувано на 24 септември. Комисията, извършваща проверката, се произнася с мотивирано писмено решение в срок до три месеца – в определени случаи този срок може да се удължи еднократно с 30 дни.

Любопитно е обаче друго – информацията за одитните доклади във връзка с конфликта на интереси. В периода 1 май 2021 г. – 5 август 2024 г. от страна на ЗВО в МОН са извършени два одитни ангажимента за консултиране с ЦРЧР по повод постъпили сигнали от Изпълнителна агенция „Одит на средствата на Европейския съюз“ и дирекция „Защита на финансовите интереси на ЕС“ в МВР. Извършен е и един одитен ангажимент за даване на увереност с цел: оценка на съответствието на дейността на ЦРЧР с нормативните и вътрешните актове, правила, процедури и договори за периода от 1 януари 2021 г. до 30 април 2024 г.

Още: Поръчковост и роднински връзки: Уволненият директор на ЦРЧР отговори на обвиненията на министър Цоков

Според Главния инспекторат към министър-председателя един и същ вътрешен одитор от ЗВО е участвал при изпълнението и на трите одитни ангажимента в ЦРЧР, което е в нарушение на разпоредби от Закона за вътрешния одит в публичния сектор и в нарушение на вътрешните правила на структурата. Според тях вътрешният одитор не може да изпълнява одитен ангажимент за даване на увереност, свързан с дейности, които е консултирал, или структури, в които е работил през последната една година – наличието на тези обстоятелства трябва да се декларира от вътрешния одитор.

„В тази връзка, с оглед на констатациите и изводите от извършената проверка на Главния инспекторат към министър-председателя, са дадени препоръки за образуване на дисциплинарни производства спрямо ръководителя на ЗВО и на вътрешния одитор, участвал в трите одитни ангажимента, за неизпълнение на служебните им задължения. Към настоящия момент са образувани дисциплинарни производства спрямо двамата служители и са изискани писмени обяснения“, отговаря министър Цоков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес