Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този кекс без яйца си е направо осмото чудо на света

02 октомври 2024, 11:58 часа

В търсене на вкусен десерт, който да бъде лесен за приготвяне и в същото време да впечатли всеки, който го опита? Този кекс без яйца е не само невероятно вкусен, но и изключително лесен за приготвяне. Подходящ е както за хора, които избягват яйцата, така и за моменти, когато просто не разполагате с тях. С няколко прости съставки и минимални усилия, ще сътворите кулинарно чудо, което ще ви накара да се влюбите в десертите без яйца!

Необходими продукти за кекса

За да приготвите този изкусителен кекс, ще ви трябват няколко основни съставки, които вероятно вече имате в кухнята:

  • 2 супени лъжици какао
  • 1 чаена чаша захар
  • 5 супени лъжици олио
  • 1 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 шоколад по избор (или шоколадова глазура за завършек)

Обикновеният меден кекс на баба, който се превърна в тотален ХИТ

Как да приготвите този невероятен кекс?

Приготвянето на този кекс е толкова лесно, че дори начинаещи кулинари могат да се справят без усилия. Ето как става:

  1. Започнете с основата: В дълбок съд смесете захарта, киселото мляко и содата. Оставете сместа за кратко, за да може содата да реагира с млякото и да активира пухкавостта на кекса.
  2. Добавете мазнината и брашното: Постепенно, с помощта на миксер, прибавете олиото, а след това и брашното. Разбърквайте, докато получите гладка и хомогенна смес.
  3. Създайте двуцветен ефект: Разделете сместа на две равни части. Към едната половина добавете какаото и разбъркайте добре, докато получите наситен кафяв цвят.
  4. Изсипете сместа в тавичката: Намажете тавичка с малко мазнина и първо излейте бялата смес, а след това какаовата – хаотично, за да получите красив мраморен ефект.
  5. Изпечете до съвършенство: Печете кекса в предварително загрята умерена фурна, докато повърхността стане златиста и при проверка с клечка, тя излезе чиста.
  6. Шоколадов финал: След като извадите кекса от фурната, разтопете шоколад или пригответе глазура по ваш вкус и залейте кекса, за да му придадете още по-вкусен завършек.

Вкусен кекс с много малко съставки, който винаги се получава

Този кекс без яйца е доказателство, че вкусните десерти не изискват сложни съставки или дълги часове в кухнята. Със своето лесно приготвяне и невероятен вкус, той бързо ще се превърне в любим на всеки, който го опита. Пробвайте го и сами се убедете, че осмото чудо на света може да бъде изпечено в собствената ви кухня!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес