Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мохамед Халаф: Иран не може да води пълномащабна война с Израел

02 октомври 2024, 12:37 часа • 1176 прочитания

Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си. Няма индикации за такава война между Иран и Израел, каза по БНР журналистът Мохамед Халаф.

Израел има технологично и военно превъзходство, подчерта той и бе категоричен, че илюзии за това кой ще победи във войните в Близкия изток и Украйна, не трябва да има:

"Ясно е кой ще победи. Ясно е кой има по-големи възможности - икономически, технологични, военни. Ние сме в новата ера".

Още: Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО)

С езика на Борел не става

Преди дни Жозеп Борел призова Израел да спре всички свои действия на територията на Ливан. Според журналиста обаче предупреждението на ЕС няма тежест в очите на Израел. Той отбеляза важността на политическия натиск върху гражданите на Европа от мигрантите.

"С този език, който използва Жозеп Борел и другите, не става. След като САЩ не може да влияя върху Нетаняху и неговото правителство - той прави това, което иска. След 7 октомври Израел вече не е този Израел, който беше преди това".

Иранците прекаляват, създават врагове и фронтове, посочи Мохамед Халаф. Те са заобиколени от 7 фронта, подчерта той. В момента те се опитват да защитават себе си и освен това те трябва да възвърнат доверието на собствения си народ.

Още: "Хизбула" съобщи за първи пряк сблъсък с израелската армия в Ливан

Заканата на Нетаняху

Заканата на израелския премиер Нетаняху за отговор, Халаф коментира:

"От снощи продължават и политическото, и военното ниво в Израел да обсъждат характера на този отговор. Това ще са атаки, насочени срещу прокситата на Иран. Израел започва да води безпощадна война срещу всички въоръжени групи в региона, за които смятат, че са заплаха за тяхната сигурност“, коментира журналистът. 

В момента Иран се опитва да активизира Западния бряг и прокситата си в Йордания. Затова, според Халаф, ударът ще бъде срещу различни стратегически обекти - военни и икономически. Но няма да мине без отговор, категоричен е той:

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

"Израел има най-голямата военна база в Азербайджан. Тя може да бъде използвана, ако има решение да удрят атомните съоръжения".

Нещата ескалират и това няма да спира, прогнозира той и заяви:

"Живеем в много илюзии. Трябва да осъзнаем, че има нов свят и трябва да бъдем част от съвременността".

Още: Рецептата за малко по-траен мир в Близкия изток: Говори доц. Мира Майер

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес