Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дните до Париж 2024 изтекоха! Какво предложи олимпийската ни рубрика за 365 дни?

26 юли 2024, 07:00 часа • 1223 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

Във вечерта на 26 юли (петък) се дава началото на Летните олимпийски игри 2024 в Париж! Церемонията по откриването започва в 19:30 часа българско време в центъра на френската столица, като ще продължи близо четири часа. От 27 юли (събота) пък се дава официален старт на първите състезания на Игрите.

Actualno.com разказа 50+ завладяващи олимпийски истории

В продължение на 365 дни спортният отдел на Actualno.com предложи на вас, читателите над 50 завладяващи олимпийски истории в специалната рубрика "Дните до Париж 2024". Поредицата стартира преди точно 365 дни със статия, посветена на първия българин, стъпил на олимпийския връх. За да стигне до днешния обзор на най-доброто от "Дните до Париж".

Спортни рубрики Actualno.com

Най-великите моменти в олимпийската история на България

В нашата рубрика припомнихме някои от най-емблематичните моменти от олимпийската история на България. Такъв момент несъмнено е влизането на България в топ 3 по медали сред нациите на "бойкотираните" Игри в Москва. Тогава страната ни печели общо 41 медала, като осем от тях са златни.

Едни други олимпийски игри обаче могат да се считат за дори по-успешни за България. Тогава страната ни завоюва рекордните 10 олимпийски титли. Спортните фанатици едва ли имат нужда от припомняне кои са най-успешните олимпийски игри на България. Но едва ли помнят в детайли всички спортни постижения на тази Олимпиада (повече - в линка).

В рубриката писахме и за първия олимпийски медалист на България, който впрочем е роден в Румъния. Посветихме статия и на първия български участник на олимпийски игри, който е... учител по гимнастика. Припомнихме и по-скорошни олимпийски триумфи на българския спорт като титлите на Тереза Маринова и Стефка Костадинова.

Олимпийците на България носят палитра от емоции

Олимпийската история на България таи и някои тъжни спомени. Великата Станка Златева спечели всичко, но не и олимпийското злато. 6 световни титли, 5 европейски титли, но не и златото, за което бленуваше най-много. Родената в сливенското село Крушаре боркиня не успя да покори олимпийския връх, оставайки с два сребърни медала.

Друга тъжна история е свързана с олимпийския шампион на България, който си отиде твърде рано - едва на 35 години. В рубриката ни имаше историята на роден шампион, преживял Мюнхенското клане и друг страшен атентат в Швеция. А за втория влиза в ролята на "спасител", обезвреждайки атентатора.

България има и някои противоречиви олимпийски шампиони - от допинг до кокаин. Други български спортисти пък са били сериозно орязвани на най-големия спортен форум на планетата. А най-големият обир на олимпийски игри е извършен срещу Йордан Йовчев в Атина - история, която всеки трябва да знае.

Йордан Йовчев

Интересни олимпийски истории и извън България

Рубриката "Дните до Париж 2024" обаче излезе и извън рамките на българския олимпийски спорт. Разказахме ви невероятни човешки истории: за Уилма, която пребори детски паралич, за да се качи на олимпийския връх. Или за индианеца, който осиротя на 12, но успя да стане олимпийски шампион.

Разказахме ви и любопитни истории като тази на несломимата Гейл Дивърс и нейните дълги нокти. А знаете ли кой е най-великият олимпийски отбор и как бе създаден? Това е още една история, разказана в нашата рубрика, отброяваща в продължение на година дните до Париж 2024.

Имаше и истории, граничещи с митологизма: за шампиона, пожертвал себе си, за да избави 20 човешки живота от смъртта. Такива истории те карат да настръхнеш. Друга такава статия разказва за човека, който спаси хиляди в Атланта 1996, но бе обвинен в ужасно престъпление.

В олимпийската история има няколко атлети, които се отличават от останалите. Такъв е Юсейн Болт. Такъв е и Майкъл Фелпс. Ала знаете ли кой е невъзпятият герой, който позлати Фелпс и разби френските надувковци в плуването? Ако не бе той, Майкъл Фелпс нямаше да постигне един от най-великите рекорди в историята на спорта.

Майкъл Фелпс

А да се устремиш към 9 олимпиади в спорт като гимнастиката? Оксана Чусовитина го направи, и то на почти 50-годишна възраст. В името на болното ѝ дете. А понякога ролите се обръщат: детето избавя болната си майка от смъртта, спечелвайки олимпийско злато на едва 14-годишна възраст. 

Олимпийските игри раждат някои от най-великите спортни, но и човешки истории. Те ни дават пример, дават ни кураж и мотивация. Зареждат ни с положителни, но и с отрицателни емоции. Защото животът е такъв - изпълнен с възходи и падения. И няма съмнение, че Париж 2024 ще ни предложи още такива истории. А ние от Actualno.com сме тук, за да продължим да ви ги разказваме.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Всички статии от рубриката "Дните до Париж 2024"

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес