Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ПП-ДБ ще си върне изгубените 300 хил. гласа? Говори Божидар Божанов (ВИДЕО)

05 септември 2024, 19:30 часа • 8275 прочитания

Партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" подписаха днес (5 септември) споразумението, с което ще се явят заедно на парламентарните избори. Защо това се случи след трудности, какво доведе до отпадането на партия "Волт" от коалицията и как тя ще си върне изгубените на последния вот 300 хил. избиратели? В Студио Actualno e Божидар Божанов, заместник председател на парламентарната група на ПП-ДБ.

"Избирателите не се привличат от абревиатури и от това коя партия в кое коалиционно споразумени е и т.н. Те се привличат от каузи, от това каква работа си свършил, от програма, от приоритети. Това че някоя партия е отпаднала - според мен за избирателите не е някаква драма. Те ще очакват от нас ние да покажем, че сме ги чули и как сме адресирали това оттегляне на 300 хил. наши избиратели", заяви той в началото на разговора. Още: "Проблем имат не само ДПС и БСП, а всички партии": Стефан Янев за предстоящите избори (ВИДЕО)

Как ще бъдат върнати тези гласове? 

"Ще излезем отново на терен, ще бъдем сред хората. Директният контакт е инструмент, който ще се използва. В нашето решение за общо явяване има един важен елемент и той е формата за управление на страната, защото избирателите отпадат от избирателния процес по много причини - защото са разочаровани, защото всички се заливат с кал, прокуратурата и МВР се използват в предизборната кампания, създава се една кална кампания, в която се твърди, че всички са маскари и следващият парламент отново няма да доведе до формиране на правителство. И хората вече си казват "Защо пак да гласувам, като след 6 месеца отново ще трябва да ходя?". Ние сме в една такава спирала, която е системна политическа криза", добави Божанов.

Какво ще се случи след вота?

По думите му един от проблемите, които в коалицията са идентифицирали от предишните избори, липсата на послание към избирателите как ще се управлява държавата. "Хората оцениха това негативно и не гласуваха. Нашата форма е абстрактна, но предвижда широка подкрепа за антикорупционно управление. Това (правителство, бел. ред.) няма как при това разделение и недоверие между партиите да бъде ярко политическо", обясни депутатът.

Като пример Божанов даде Италия, където в последните години имаше много подобна политическа криза. "Тогава се минава през правителства, които се наричат технократски, технически, които са по-отдалечени от останалите партии. Един такъв пример е кабинетът на Марио Драги, който събира 89% подкрепа в техния раздробен парламент - по-раздробен и от нашия", каза той. Още: "Митът "Доган" рухна": Валерия Велева разказа какво наследи Пеевски от почетния председател на ДПС (ВИДЕО)

По думите му "отдалечеността няма как да се мери с линийка", но трябва да се намери някой общественик, човек с широко обществено доверие, но не партийна кандидатура. "Той или тя трябва да стане човека, около когото да се формира такова правителство, за което обаче ще се носи политическа отговорност", добави Божанов.

Каква е ролята на Делян Пеевски в тези процеси и ще бъде ли искан имунитетът му? Вижте подробности в пълното интервю с Божидар Божанов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес