Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16-годишен разби един от рекордите на Юсейн Болт (ВИДЕО)

06 септември 2024, 17:16 часа • 2385 прочитания

Австралийската сензация в спринта Гоут Гут подобри един от рекордите на великия Юсейн Болт, след като постави ново най-добро време на Световното първенство за младежи до 20 години в Лима. 16-годишният атлет, който е роден в Бризбейн, след като родителите му са емигрирали в Австралия от Южен Судан, вече спряган за велик след поредица от впечатляващи състезания.

16-годишният австралиец, обещаващ величие в спринта

Освен че държи австралийските рекорди на 100 и 200 метра за юноши под 16 г., Гоут пробяга дистанцията от 200 метра за 20,87 секунди, за да спечели финала при юношите под 18 години на Австралийското първенство по лека атлетика за юноши. През януари той постигна време от 20,69 сек, което изостава само с 0,11 секунди от времето на Болт на същата възраст. А на Световното първенство за юноши под 20 години тийнейджърът постави личен рекорд от 20,60 секунди в Перу, като бяга с 0,01 сек. по-бързо от Болт, когато той участва в надпреварата през 2002 година.

Както може да се види от кадрите по-горе, Баянда Валаза от Южна Африка взе златото, след като 18-годишният състезател пресече линията за 20,54 секунди. Междувременно британецът Джейк Одей-Джордан заслужи бронза с време от 20,81 секунди.

Запомнете името: Гоут Гут

Промяната в живота на Гоут дойде още през март месец, когато на първенството по лека атлетика на Куинсланд, постигна личен рекорд от 10,29 секунди на 100 метра. Няколко месеца по-късно името му вече бе познато сред атлетическото общество, след като кадрите бяха споделени надлъж и нашир, след като Дел Уокър качи клипа в своя "Х" профил.

"Прочетете за едно 16-годишно суданско дете в Австралия, което тази година пробяга 100 метра за 10,2 секунди", написа той. "Намерих кадрите - чудовищно нелепи. Името му е Гоут Гут, запомнете го. Няма начин това момче да не стане олимпиец някой ден."

През месец май още един от рекордите на Болт беше счупен, след като ямаецът Никекой Брамуел постигна 47,26 секунди на 400 метра Игрите на карибската асоциация в Гренада. Брамуел подобри 22-годишното постижение с 0,07 секунди. На фона на тези обещаващи величие атети отново може да си зададем въпроса ще бъде ли подобрен някога недостижимият рекорд на Юсейн Болт?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес