Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Операция "Курск" не отслаби властта на Путин, той демонстрира увереност

07 септември 2024, 14:10 часа • 4581 прочитания

Кремъл се съвзе от объркването и шока, които преживя в първите дни от нахлуването на украинските сили в Курска област. Днес, месец по-късно, политическото и военното ръководство на Руската федерация изглежда е възвърнало самообладанието си, а самият Владимир Путин демонстрира увереност пред обществото. За това пише колумнистът на  ZN.UA Владимир Кравченко в свой материал

"Операция "Курск" не отслаби властта на Путин, не дестабилизира ситуацията в Русия, не доведе до политически протести сред населението и до бунт на елита", пише авторът. 

Още: Путин обяви, че подкрепя Камала Харис на изборите в САЩ: Защото се смее заразително

Репутацията на кремълския мачо беше накърнена и рейтингът му леко падна, но Кремъл разглежда това като временно явление, каквото вече се е случвало в миналото, смята Кравченко. Според държавния Всеруски център за изучаване на общественото мнение ВЦИОМ, между 19 и 25 август нивото на одобрение на дейността на Путин е спаднало с 4,7% в сравнение с началото на август и възлиза на 72,4%. Нивото на доверие към него също е паднало, макар и не толкова.

Рекорден спад, но без последици

Това е рекорден спад в рейтинга на Путин от 24 февруари 2022 г. Въпреки това изглежда Кремъл гледа на сегашния спад в рейтинга на Путин като на явление, което бързо ще отшуми.

Още една страна, в която може да бъде арестуван: Взе ли решение Путин дали ще пътува до Бразилия

Според ВЦИОМ от началото на пълномащабното руско нахлуване в Украйна процентът на одобрение на дейността на Путин на два пъти е спадал под 77-78% - през есента на 2022 г. и през зимата на 2023 г., когато бе обявена частична мобилизация, и през лятото и есента на 2023 г. след бунта на Евгений Пригожин. Само че след известно време нивото на одобрение и доверието в Путин се върнаха на предишните си нива, посочва наблюдателят.

Още: Песков: Няма начин Международният наказателен съд да стане ограничител за Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес