Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малцина го очакваха, но сривът в Ред Бул е факт! Това ли е краят на "империята"?

05 септември 2024, 18:17 часа • 2021 прочитания

Мнозина смятаха, че се задава поредният скучен сезон във Формула 1, в който Макс Верстапен и Ред Бул не оставят шанс на конкуренцията, печелейки всяко състезание с огромна преднина. Макар и не с такава доминация, както през 2023 година, така започна и тазгодишната кампания - 5 победи в първите 7 състезания за нидерландския пилот. Но постепенно започна да се вижда спадът в работата на "биковете". Верстапен продължаваше да трупа победи и преднина в класирането, докато съотборникът му Серхио Перез не можеше да излезе дори от първия етап на квалификациите.

Сривът в Ред Бул се задаваше още в началото на сезона

Всички "разбирачи насочиха нож" към мексиканеца и се смяташе, че уволнението му е въпрос на време. Но изненадващо от Ред бул не просто го оставиха в болида, а удължиха договора му с още една година. През годините Чеко доказа какъв уникален пилот е, но представянето му през този сезон просто не беше на нивото, на което феновете бяха свикнали да го виждат и се очакваше от пилот във водещ отбор. Явно имаше причина от тима да гласуват такова доверие на мексиканеца и да не го обвиняват за слабите му представяния. И тази причина може би се крие в болида на "биковете", а не толкова в пилотските умения на Перез.

Серхио Перез

Тази теория става все по-значима, гледайки представянето на Макс Верстапен в последните състезания. Световният шампион, доминаторът на пистата, едвам успява да стигне до подиума. Той се качи на почетната стълбичка само 2 пъти в последните му 5 старта, добирайки се единствено до 2-рото място. И докато Мерцедес бележат възход в работата си от начаото на годината, а Макларън са в най-силния си период от десетилетия, колата на Ред бул просто не позволява на пилотите си да бъдат конкурентни на британските отбори, та дори и на Ферари. И макар малко да очакваха нещо подобно да се случи, най-смелите спекулации за срива на Ред Бул се сбъдват! А Перез бе категоричен: "В момента Макс се сблъсква с проблемите, които аз имам от началото на сезона."

Легендарният Мика Хакинен за проблемите в Ред Бул

Бившият световен шампион Мика Хакинен направи отрезвяващ анализ на сезона на "биковете", като посочи вътрешната политика и напускането на ключови технически фигури като Ейдриън Нюи като основни причини за слабите резултати на отбора. Финландецът отбеляза конкретни вътрешни проблеми, които според него са попречили както на представянето на отбора, така и на Макс Верстапен, който дава всичко от себе си да спечели четвъртата си световна титла.

"Макс е невероятен талант, работи здраво, дисциплиниран пилот. Неговото представяне, неговата отдаденост за победа се усещаше като повече от другите", каза Хакинен. "И тази година, тази година беше повратен момент. Не непременно за представянето му, лично за него, но за да успееш да постигнеш успех, ти трябва отбор, трябва ти автомобил, трябва ти лична ангажираност и дисциплина, за да можеш да печелиш състезания."

Макс Верстапен

Прозренията на Хакинен разкриват, че вътрешните конфликти в отбора са били съществен фактор за техния спад. Той посочи липсата на подкрепа от страна на съотборника на Верстапен като решаващ проблем. Предстоящите състезания ще бъдат решаващи за това дали Ред бул ще успее да преодолее тези вътрешни предизвикателства и да се върне към победния си път. А те определно ще искат това да се случи, тъй като Макларън дебне само на 8 точки в отборната надпревара.

ОЩЕ: Три победи, една мечта и ново начало за Никола Цолов в края на сезон 2024 във Формула 3

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес