Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните в приготвянето на перфектното италианско ризото

21 април 2021, 14:22 часа

Всеки си мисли, че приготвянето на ризото е като детска игра и няма какво да се обърка. Да, но не съвсем. Истината е, че това е едно от най-сложните ястия и ако не внимавате, много вероятно е крайният резултат да е манджа с ориз, която по нищо да не се доближава до ефирния вкус на това италианско блюдо.

Няколко са нещата, за които много трябва да внимавате, когато готвите това ястие. Ето ги и тях:

4 са основните съставки на италианското ризото

Ако искате да постигнете онзи вкус, който сте успели да запаметите след посещението си на Италия, придържайте се стриктно към съветите, които споделяме тук с вас. Не забравяйте, че 4 са основните съставки, които да включите в направата на ризото. Това са италиански ориз, задушени зеленчуци, бульон и подправки. Всичко останало е плод на въображението ви и безгранични експерименти.

Направете си сами бульона

Най-добре да използвате бульон, който сами сте си приготвили. Така вкусът ще се доближи много до оригиналния.

Купете правилния ориз

Винаги залагайте на някой от тези 3 вида ориз: Арборио, Виалона или Карнароли. Задължително следете инструкциите за приготвяне, които са отбелязани върху опаковката на продукта. Имайте предвид, че това е първата и най-важна стъпка за постигане на съвършен краен резултат.

Идея за обяд: Ризото с пармезан

Никога не мийте ориза

Свикнали сме да измиваме и почистваме старателно всеки продукт, който включваме в ястието. При готвенето на ризото обаче не бива да се измива оризът. Ако направим това, ще го лишим от нишестето в него. То е много важно, за да се получи плътната консистенция, която така харесваме, докато го похапваме.

Продуктите, на които да заложите

Човек добавя към ризотото онези продукти, които на него най-много му се нравят. Популярни в Италия са гъбите, спанака, морските дарове, шафранът, трюфелите. Вие можете да ги комбинирате така, че крайният резултат да изненада приятно вкусовите ви рецептори.

Гответе с мярка

Никога не гответе твърде дълго ориза, защото ще се получи като каша. Обикновено 20 минути са напълно достатъчни, за да се сготви така, както трябва.

Чудесно пролетно ястие - ризото с царевица и шунка

Затоплете чиниите, преди сервиране

Това е една хитрост, която малцина знаят. Ризото е добре да се сервира и похапва топло. За да позволите на гостите си да се наслаждават по-дълго време на своята храна, бихте могли предварително да затоплите чинията, в която сте сервирали италианското ястие.

Спазвайте всички тези съвети и накрая сами ще се уверите, че е удоволствие човек да похапва храна, приготвена с любов и внимание!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес