Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравни събития, безплатни прегледи и изследвания осигурява нова кампания за превенция

20 септември 2024, 14:30 часа • 416 прочитания

От 21 септември всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за безплатни прегледи и да получат ваучери за безплатни изследвания. Активностите се състоят като част от кампанията КОД: Превенция – Сега е време, за да имаш време“, организирана от Столична община и фондация РеСтарт в партньорство с Медицински лаборатории Синево България и Kaufland България.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността по тази тема сред младите хора и да предостави необходимата информация, както и достъп до профилактични прегледи и изследвания на възможно най-много граждани. Лекари от различни здравни специалности ще споделят с аудиторията ключова информация на тема превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Събитията ще се провеждат в Централни хали в София и са подходящи и за млади семейства с деца, които ще могат да се насладят на интерактивни игри, пътешествие из древна Сердика с VR очила, работилници и ателиета.

„Всички знаем, че с напредването на възрастта здравословните рискове нарастват, но много хора не осъзнават, че начинът, по който се грижим за себе си в младите си години, има решаваща роля за това как ще се чувстваме, когато остареем. Хранителните навици, физическата активност и редовните профилактични прегледи в младостта, са основата, върху която се изгражда добро здраве в по-късните години“, коментира Надежда Герова, началник на отдел „Младежки дейности“ към Дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.

След лекционната част на събитията от „КОД: Превенция“ всеки ще може да се запише на последващи безплатни прегледи на посочваните за всяко събитие контакти, а безплатни лабораторни изследвания ще бъдат осигурени от лаборатории Синево България.

Програмата може да се следи във Фейсбук страницата на „КОД: Превенция“.

Дати на провеждане:

●      21 септември

●      19 октомври

●      16 ноември

●      14 декември

Място: Централни хали, гр. София

Начален час: 12.00 часа

21 септември – от 12,00 до 14,00 ч.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Първото от серията безплатни здравни събития, част от кампанията „КОД: ПРЕВЕНЦИЯ. Сега е време, за да има време“ поставя под светлините на прожекторите две важни теми – затлъстяването и заболяванията на дебелото черво.

За начините за превенция по отношение на  затлъстяването и наднорменото тегло ще говорим с д-р Явор Асьов, специалист ендокринолог в Клиника по ендокринология на УМБАЛ „Александровска“. Началникът на отделение по Медицинска онкология, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, д-р Мариана Атанасова,  ще е наш гост и лектор, споделяйки ценна информация за заболяванията на дебелото черво.

За присъстващите на събитието ще бъде осигурен достъп до безплатни профилактични прегледи при гастроентеролог и ендокринолог от Втора многопрофилна болница за активно лечение“ ЕАД, гр. София, бул. „Христо Ботев“ № 120, както следва:

●      Гастроентерология – първи етаж, кабинет на Началник отделение, преглед от 12:00 до 15:00 ч , дати 25.09.2024 г.  и 27.09.2024 г.;

●      Ендокринология и болести на обмяната – трети етаж , кабинет Началник клиника по вътрешни болести и Началник отделение от 09:00 до 13:00 ч., дати 03.10.2024 г и 04.10.2024 г.

*Приемът ще се осъществява след предварително записване на тел. 02/91 58 500 от 13:00 до 15:00 ч.

Освен редовни профилактични прегледи, всеки отговорен за здравето си млад човек трябва да провежда и ежегодни профилактични изследвания. Поради тази причина лаборатории Синево България ще предоставят ваучер за безплатно изследване Липиден профил на посетителите на първото издание на кампанията, предстоящо на 21-ви септември. Изследването Липиден профил е от съществено значение за здравето на всеки един човек, защото помага да се открият ранни отклонения в нивата на холестерол и триглицериди, които са тясно обвързани със затлъстяването и могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми в бъдеще.

Повишаването на здравната култура, превенцията и профилактиката сред младите хора са приоритет в политиката на Столична община. „КОД: Превенция. Сега е време, за да имаш време“ е новата дългосрочна кампания на дирекция „Спорт и младежки дейности“ в партньорство с фондация „РеСтарт“, Кауфланд България и лаборатории Синево, която ще предостави достъп до повече здравна информация и медицинска грижа за гражданите на София.

Фондация РеСтарт работи в полза на лица с онкологични заболявания, промотирайки физическата активност като превенция на различни видове заболявания и подобряване качеството на живот на онкологичните пациенти.

Синево България е единствената европейска верига от медико-диагностични лаборатории, която фунционира у нас. Част от шведската здравна организация Medicover Груп, вече 12 години Синево предлага на българските пациенти доказано високо качество на лабораторни тестове, най-съвременна диагностична апаратура и богато портфолио от над 1500 изследвания.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес