Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евентуален скок в политиката чрез вероизповедание и лъжа? Боряна Рачева-Йотова за фамилия Гайд (ВИДЕО - Част 2)

19 септември 2024, 14:55 часа • 1042 прочитания

"Аз съм вещица за тях", "Аз съм Сатаната". Това разказаха в "Студио Actualno" Боряна и Тодор Йотови за общността около фамилия Гайд.

В средата на септември двамата представиха разследване за най-мащабната съгласно представените от тях доказателства псевдонаучна серийна фалшификация на българско и европейско историческо и археологическо наследство за последните 20 години. 

По техни думи, в средата на 2023, като част от над 20 часа „апостолски послания“ на Цветан Гайд към общността на „Тракийската църква“, семейство Йотови стават обект на клевети, тормоз и проклятия. "Имаше заплахи, включително дори в публичното пространство, и чрез трети лица, несвързани с „Тракийската църква“. Те са много завоалирани, често са език на омраза, а не директни заплахи", разказа Тодор Йотов. 

Той самият е имал инцидент с анонимна физическа агресия, като му е предадено да си затваря устата. 

Припомняме, че разследването на семейство Йотови твърди, че има умишлени фалшификации на неолитни артефакти и манипулации на линейно тракийско писмо и на текстове на Светата Библия на бохарски коптски език. Семейство Йотови, както и редица учени и изследователи, оспорват също хипотезата на Стефан Гайд, че тракийският език е бохарския коптски език.

Д-р Боряна Рачева-Йотова отбеляза, че бохарският език няма нищо общо с тракийския и обясни, че той е изключително интересен и богат, но принадлежи на коптските християни и е възникнал от I до IV век, докато коренът на тракийския език е протоиндоевропейски.

"Да, бохарският език принадлежи на коптските християни и това е изключително красив език, но ние също имаме изключително красиво и богато наследство. Просто то е различно и то не е по-малко духовно, и в него няма по-малко отпечатъци на духовния свят на древния човек, който го е говорил", заяви д-р Рачева-Йотовa.

Семейството разказа всичко това, тъй като подозира, че целта на Гайд е чрез лъжа и историческа, верска и културна манипулация да създаде основата за едно бъдещо политическо влияние. 

Мотивът за разследването

Всъщност семейство Йотови са били част от общността на фамилия Гайд и в промотирането на неговите идеи. 

"Длъжни сме сега да поправим грешката си, защото бяхме много активни в промотирането на тази култура. Аз съм била директор на единия институт за по-малко от година, Тодор - на другия", каза Боряна Рачева-Йотова. 

Процесът по излизане от общността

Първоначално това е било наследник на протестантска църква, разказаха те. "Нямаше тракийски послания, стените на храмовете не бяха изписани с йероглифи. Според мен, Стефан Гайд като е разбрал, че брат му е главен пастор на такава общност от хора, е решил да приложи целия си опит, който е натрупал в Щатите по време на срещите си с всякакви други църкви и секти", каза още д-р Боряна Рачева-Йотова. 

Причината за излизане на семейството от общността е нейното радикализиране и явно установяващата се динамика на култ към Гайд и тяхната подменена версия на вярата и живота в църковна общност.

"Една от причините да излезем беше именно това, че искахме промени в определени неща, които виждахме, че са явно нарушение, включително с ереси, но и с крайностите и фанатизацията, която се случваше последните три години", каза Боряна Рачева-Йотова. 

Семейство Йотови сподели, че става въпрос за култ към личността на Гайд и семейството му, но фанатизация се установява по ежедневни теми. Часове след записа на тази среща, направен на 17.09.2024, вечерта в същия ден Цветан Гайд и синовете му обявяват в публичното пространство, че ще стартират политическо движение – Партия „ДОБРО“.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес