Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Guardian: Руските командири предупреждавали за операция "Курск" месеци по-рано

20 септември 2024, 11:18 часа • 821 прочитания

Руските командири са очаквали, че Украйна планира нахлуване в Курска област месеци преди трансграничната офанзива, която започна в началото на август. Това съобщи британското издание Guardian на 20 септември, позовавайки се на документи, които украинските войници са иззели от изоставени руски позиции - печатни заповеди и ръкописни записи от командири.

Украйна твърди, че от началото на офанзивата на руска територия е завзела около 100 селища и над 1300 кв. км.

Още: Руската пропагандна машина иска тотални бомбардировки в Курск: Реакциите на местни жители (ОБЗОР - ВИДЕО)

Руснаците очаквали офанзива още през януари

Изглежда, че Русия е била изненадана от нападението, което е позволило на украинските сили бързо да се разгърнат през границата и да навлязат дълбоко в руска територия. Според иззетите документи, чиято автентичност Guardian „не може да провери независимо“, руските командири са предупреждавали, че потенциален трансграничен пробив може да се случи още през януари 2024 г.

Снимка: Министерство на отбраната на Русия, Telegram

По-ранните предупреждения са включвали конкретни заплахи, че Украйна ще се опита да превземе град Суджа - предупреждение, което се реализира през август.

Иззетите документи разкриват също така, че руските командири са се опитали да засилят охраната на границата в Курска област и „да организират допълнителни учения за ръководството на частите и опорните пунктове по отношение на правилната организация на отбраната“ преди евентуална украинска атака.

Още: Зеленски: От снощи има сериозна развръзка на територията на Русия (ВИДЕА)

Самоубийства

Други разкрития от документите са изявления на командири за влошения дух сред руските войници в района. „Анализът на настоящата ситуация по отношение на самоубийствата показва, че въпросът за смъртта на военнослужещи в резултат на самоубийствени инциденти остава напрегнат“, гласи един от записите.

Друг пък подробно описва спецификата на самоубийството на един от войниците: „Разследването на инцидента установи, че причината за самоубийството и смъртта е нервен и психологически срив, причинен от продължителното му състояние на депресия, дължащо се на службата му в руската армия“.

Командирите са писали и инструкции за повдигане на бойния дух - има предложение войниците да получават ежедневни политически уроци, „насочени към поддържане и повишаване на политическото, моралното и психологическото състояние на личния състав“.

Още: Планът на Зеленски за победа: Първа положителна реакция от САЩ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес