Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 задължителни съставки за уникално вкусна печена риба

19 септември 2024, 14:35 часа

Рибата е една от най-добрите храни за мозъчната функция и психичното здраве.

Според проучвания, мастните киселини и аминокиселините, открити в някои видове риба, подобряват психичното здраве и мозъчните функции. Затова експертите препоръчват да се консумират поне 1 или 2 рибни ястия седмично. Един от най-здравословните начини за приготвяне на риба е печенето й във фурната.

Още: 10 пълнозърнести храни, които си заслужава да консумирате

Идеалните съставки за печене на риба във фурната

Има много начини за приготвяне на риба, но простотата винаги предлага повече вкус. Златното правило за готвене на риба е свежестта. Рибата трябва да бъде сготвена в деня, в който е закупена.

Зехтин

За готвене на риба във фурната можете да използвате обикновен зехтин, не екстра върджин, но и друга мазнина, която има висока устойчивост на топлина.

Чесън

Чесънът никога не трябва да липсва при готвене на риба, особено във фурната. Специалистите съветват да използвате ситно нарязан чесън, който трябва да поставите вътре в рибата, но също и чесън на прах, който придава много вкус на външната повърхност на рибата.

Лимон

Експертите съветват да използвате по един лимон за всяка риба. Половината от лимона трябва да се нареже на филийки и да се постави вътре в рибата. Другата половина се използва за изстискване и сок за придаване на повече вкус на кожата на рибата.

Подправки

От подправките можете да използвате каквито искате, но подправките, които най-много отиват на рибата са розмарин и мащерка, но и сол и черен пипер разбира се.

Как да приготвим риба на фурна

Първата стъпка от това ръководство е да изберете рибата, която харесвате. След като сте я почистили добре с течаща вода и сте я подсушили, включете фурната и подгответе тавата.

Намажете рибата от двете страни със зехтин и с малка четка намажете и вътрешността. Нарежете половин лимон на филийки. Чесънът се нарязва на ситно и заедно с лимона се слага в рибата. Уверете се, че чесънът и лимонът са вкарани възможно най-дълбоко в рибата.

Още: 12 начина да си набавите пробиотици чрез храната у дома

След това поръсете с едра сол, черен пипер и чесън на прах. Добавете любимите си подправки и сложете във фурната. Печете рибата във фурната за 18-20 минути. Времето за готвене зависи от размера и вида на рибата. След като извадите от фурната, поръсете обилно с лимон и поднесете топли със зелена салата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес