Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италианският топ дипломат иска среща за мир с Русия, но без условие за капитулация на Украйна

20 септември 2024, 13:45 часа • 709 прочитания

Италианският външен министър Антонио Таяни обяви, че подкрепя провеждането на втора международна среща на върха за мир в Украйна. През юни такава имаше в Швейцария и тогава Русия не бе поканена - Москва, така или иначе, отказа да участва в подобен форум.

Мирна среща с Русия и Китай, но без условия от Москва

"Подкрепям мирна конференция, в която, както каза самият Зеленски, трябва да участват Руската федерация, а също и Китайската народна република. Смятам обаче, че Русия не трябва да се представя на конференцията с решение "капитулация или разгром" на Украйна, защото в противен случай това няма да бъде мирно споразумение", заяви Таяни по време на пресконференция с лидера на Испанската народна партия Алберто Нунес Фейо в Рим, цитиран от RAI.

"Не сме във война с Русия", заяви още италианският топ дипломат.

Снимка: eu2018bg.bg

Украинският президент Володимир Зеленски вече обяви, че настоява за провеждане на втора среща на върха за мир и че такава ще има до края на 2024 година. Той заяви, че на конференцията трябва да има руски представители.

В същото време Москва постоянно демонстрира, че не желае да води съществени преговори за справедлив мир: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

Таяни наскоро изрази надежда, че до края на годината Италия би могла да организира „значима мирна конференция“ за Украйна. По време на срещата на върха за мир в Швейцария през лятото той обяви нов пакет от военна помощ за Украйна и покани Зеленски да посети Италия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес