Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословно и вкусно: Как да изсушим ябълки във фурната

19 септември 2024, 13:37 часа

Ябълките са плод изключително богат на антиоксиданти, флавоноиди и фибри. Фитонутриентите и антиоксидантите в ябълките намаляват риска от рак, високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Ябълките се включват в много различни рецепти, както сладки, така и солени.

Още: Топъл картофен чипс с пармезан и билки

Представяме ви една много интересна рецепта, която прави ябълките вкусни, сладки и лесни за консумация, когато пожелаете. Рецептата за сушени ябълки на фурна е перфектна. Можете лесно да опаковате тези резени ябълка, да ги вземете на работа или да ги дадете на децата си в училище.

Те могат да се съхраняват дълго време, ако се поставят в стъклени съдове с плътно затварящи се капаци. Ябълките могат да се сушат много лесно у дома и не губят фибри и хранителни вещества. Много е просто: обелете и нарежете 3-4 ябълки, поръсете с канела и сложете във фурната да се запекат.

Как да сушите ябълки във фурната

  • Време за приготвяне 10 минути
  • Време за печене 6 часа

Необходими съставки:

  • 3 до 5 ябълки
  • Една четвърт чаша лимонов сок
  • 1 чаена лъжичка канела

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват обилно с вода. Можете да ги обелите или не, ако искате. Почистете ябълките и ги нарежете на филийки. Поставете резените в стъклен съд, пълен с вода и лимонов сок, за да не покафенеят. След няколко минути извадете от съда и подсушете.

Поръсете с канела на прах и поставете върху решетката за печене във фурната. Можете да използвате една или няколко чисти скари. Включете фурната на ниска температура от 65 градуса.

Още: Лесна и бърза рецепта: Мариновани тиквички в зехтин

Трябва да оставите вратата на фурната леко отворена, за да позволите циркулация на въздуха и отстраняване на влагата. Ябълките могат да се изсушат за 5 до 8 часа. Времето за печене зависи от нивото на влажност, фурната, вида на ябълката, дебелината на резена и др.

От време на време проверявайте резените ябълка, за да видите дали все още са влажни. Филийките трябва да са сухи и хрупкави. След изпичане ги оставете да се охладят за няколко часа, преди да ги опаковате в желания вид. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място за няколко месеца.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес