Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна забрани на държавните служители и военните да използват Telegram

20 септември 2024, 14:18 часа • 656 прочитания

Украйна ограничи използването на месинджъра Telegram в държавни агенции, военни формирования и критични инфраструктурни обекти заради "заплахи за националната сигурност в приложението", основано от родения в Русия Павел Дуров.

"За да се сведат до минимум заплахите, беше решено да се забрани инсталирането и използването на Telegram на служебните устройства на държавни служители, военнослужещи, служители в сектора на сигурността и отбраната, както и предприятия, управляващи критична инфраструктура", се казва в изявлението.

Още: Майката на трите деца на Дуров: Telegram е съвместно придобито имущество

Изключение ще бъдат само онези лица, за които използването на това приложение е част от служебните им задължения.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов предостави доказателства, че руските разузнавателни служби имат достъп до личната кореспонденция на потребителите на Telegram, дори до изтрити съобщения, както и до техните лични данни.

"Винаги съм се застъпвал и се застъпвам за свободата на словото, но въпросът с Telegram не е въпрос на свобода на словото, а е въпрос на национална сигурност", подчерта той.

Още: Многото паспорти на Дуров и връзката му с Путин. В ход е втората война за Telegram

Представители на Службите за сигурност на Украйна и на Генералния щаб на украинската армия отбелязаха, че Telegram се използва активно от Русия за кибератаки, разпространение на фишинг и зловреден софтуер, установяване на геолокацията на потребителите, за насочване на ракетни удари и други подобни.

Още: Арестът на Дуров може да подкопае цялата система за командване на руската армия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес