Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-бързо варене на картофите: Направете това преди да ги сложите в тенджерата

11 август 2023, 10:07 часа

Варенето на картофи отнема много време. Особено ако клубените са прекалено големи и твърди - беленето и нарязването им на парчета ще отнеме много време. Но хитрите домакини знаят как да ускорят процеса. За целта те извършват едно просто действие преди да сложат клубените във водата за варене.Има обаче един лесен начин да ускорите процеса. Най-обикновената клечка за зъби ще дойде на помощ.

Какво да направим с картофите преди готвене?

Преди да сложите зеленчука във водата, той трябва да бъде прободен на няколко места с клечка за зъби. Пробивите ще помогнат за ускоряване на варенето му. Грудките, върху чиято кора има дупки, достигат готовност много по-бързо от зеленчуците с цяла външна обвивка.

Но защо ви трябва точно клечка за зъби?

Някои любители готвачи предпочитат да пробият зеленчука с вилица или дори нож, вярвайки, че трикът ще „работи“ и в този случай.

Колко често може да се ядат картофи

Разбира се, в тази ситуация зеленчукът ще се сготви по-бързо. Но ще има проблем: дупките ще бъдат много големи, така че много течност ще попадне под кората. Поради това зеленчукът ще стане воднист. За салата това не е най-добрата опция.

Необходимо да пробиете клубените с клечка за зъби. Приборите за хранене не трябва да се използват за тази цел.

След това ги поставете във вряща вода и сол. Гответе на умерен огън 20-30 минути, времето зависи от сорта на зеленчука.

За да му придадете още по-приятен вкус може да използвате копър и чесън. Нарежете предварително подправките на ситно. Отцедете водата от сварените клубени и добавете в тенджерата 30 мл олио, 1 връзка накълцан на ситно копър и няколко нарязани или счукани скилидки чесън. Покрийте тенджерата с капак и разклатете добре, така че олиото, копърът и чесънът да се разпределят равномерно върху основния зеленчук. Затворете отново капака и оставете да се запари за няколко минути.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, ако ядете картофи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес