Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никакво удовлетворяване на апетита на Кремъл за сметка на Крим: Киев с остър отговор до Полша

20 септември 2024, 07:41 часа • 896 прочитания

Компромис по отношение на статута на Крим е абсолютно неприемлив. Това заявиха от Министерството на външните работи на Украйна на 19 септември в отговор на предложението на полския външен министър Радослав Сикорски полуостровът да бъде поставен под мандата на ООН и да се проведе референдум при определени условия.

Териториалната цялост на Украйна "никога не е била и не може да бъде предмет на обсъждане или компромис", се казва в изявлението на ведомството.

"Крим е центърът на тежестта на европейската архитектура за сигурност и нейното пълно възстановяване е възможно само след деокупацията на цялата територия на Украйна, включително на украинския полуостров", се отбелязва още в изявлението.

Още: Чубаров отговори на Сикорски: Бъдещето на Крим трябва да се дискутира с коренното население

Украйна се надява партньорите й да продължат да я подкрепят, за да принудят Русия да изтегли войските си от Крим и да я държат отговорна за извършените престъпления и нарушаването на международното право.

"Всички усилия трябва да бъдат насочени към бързото постигане на тези цели, а не към задоволяване по един или друг начин на апетитите на Кремъл за сметка на интересите на Украйна и международното право", подчертават в Киев.

Полският външен министър предлага Крим да бъде поставен под мандата на ООН

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес